Hlavní obsah

Zeman s Fialou garantují beztrestnost za účast v bojích po boku Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Češi, kteří mají zájem se zapojit do války na Ukrajině, výjimku od prezidenta Miloše Zemana nedostanou. Na místě není ani kolektivní povolení. Premiér Petr Fiala (ODS) se však s prezidentem dohodli, že těm, kteří dobrovolně odejdou a zapojí se do bojů po boku Ukrajinců, garantují beztrestnost po návratu.

TK Petra Fialy po schůzce s Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Domluvili jsme se na tom, že můžeme lidem, kteří se chtějí zapojit do bojů po boku Ukrajinců, a to je třeba zdůraznit, garantovat beztrestnost v případě trestního stíhání po návratu. Bylo by to formou abolice, kterou by pan prezident udělil s mou konstrasignací,” prohlásil po setkání se Zemanem Fiala.

Dodal, že jde zatím o jeho a prezidentův postoj. Předpokládá však, že se k věci postaví stejně i ministři v jeho kabinetu.

Foto: Ovčáčka Jiřího Twitter, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS) 3. března 2022 na zámku v Lánech

„Jako předseda vlády nemohu nikoho nabádat ani podporovat žádného občana v tom, aby šel do boje na cizím území, ale bavili jsme se o tom, jak řešit to, že někteří lidé tam chtějí. Shodli jsme se na tom, že není možné dát nějakou kolektivní možnost, ani vzhledem k počtu a určitým rizikům, které to přináší, není možné poskytovat to individuální oprávnění,” dovysvětlil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) přichází před novináře po jednání s prezidentem Milošem Zemanem

Tuzemské zákony neumožňují českým občanům narukovat do cizích armád, hrozí za to až pětiletý trest vězení. Výjimku může udělit prezident. Podle informací Hradu a ministerstva obrany mají o výjimku ze zákona, aby se mohli ukrajinský bojů účastnit, zájem nižší stovky lidí.

Přiznání omylu nestačí. Omluvte se a abdikujte, vyzvali Zemana expolitici

Domácí

Fiala na schůzce, která byla původně plánovaná jako pravidelné setkání, prezidenta informoval o krocích své vlády ve vztahu k ukrajinsko-ruské válce.

„Schůzka měla jediné hlavní téma, a to je ruská invaze na Ukrajinu. Informoval jsem pana prezidenta o krocích, která vláda dělá. Informoval jsem ho i o tom, co vláda dělá, aby zvládla příliv uprchlíků na území České republiky,” uvedl Fiala s tím, že Zeman počínání vlády ocenil.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Ukrajinu chce jít bojovat 100 Čechů

O možnost bojovat po boku Ukrajinců aktuálně žádá ministerstvo obrany zhruba 100 českých občanů. Výjimku by jim musel udělit prezident Miloš Zeman, protože...

Výběr článků

Načítám