Hlavní obsah

Na čtvrteční summit do Prahy se sjedou špičky 43 zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtvrteční evropský summit v Praze nedorazí z pozvaných zástupců 44 zemí jen dánská premiérka Mette Frederiksenová. V České televizi to ve čtvrtek řekl náměstek pro řízení Sekce pro evropské záležitosti při úřadu vlády Štěpán Černý.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka EU. Ilustrační foto

Článek

„Všichni, které jsme pozvali, přijedou. S tím, že jedinou výjimkou je dánská premiérka, která z nějakých vnitropolitických důvodů, jež nemusíme komentovat, nemůže přijet,“ řekl Černý. „Není to tím, že by nechtěla přijet, ale protože jí v tom něco brání, co je prostě i povahy vyšší moci,“ doplnil bez dalších podrobností. V této souvislosti například minulý týden dánské a švédské úřady informovaly o únicích z plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, které vedou po dně Baltu z Ruska do Německa. Podle EU i politiků z jednotlivých evropských zemí stojí za poškozením plynovodů úmyslné útoky.

Za Ukrajinu přijede premiér

Pořadí, v jakém představitelé zemí do Česka na summit dorazí, Černý nechtěl upřesnit. „I z bezpečnostních důvodů je to informace, která bude známa pravděpodobně až ve čtvrtek,“ uvedl. Ukrajinu, která od konce února čelí ruské invazi, bude podle Černého na summitu zastupovat premiér Denys Šmyhal. Zástupci Ruska či Běloruska, jež ruskou invazi podporuje, pozváni nebyli.

Podle Černého dorazí celkem zhruba 2500 návštěvníků ze zahraničí. Polovina jsou akreditovaní novináři z celého světa. Náměstek doporučil obyvatelům Prahy, aby ve čtvrtek dopoledne a případně už ve středu večer omezili pohyb po Evropské ulici, protože se po ní budou přesouvat kolony se státníky s policejním doprovodem. „Ale Praha jako taková nebude nijak uzavřena. Zavíráme, v uvozovkách, jen areál Pražského hradu. I bezprostřední okolí Hradčan by nemělo být z policejního hlediska žádným způsobem omezeno,“ řekl.

V Praze se uskuteční přelomové turecko-arménské jednání

Evropa

Nová platforma Evropské politické společenství (EPC) se ve čtvrtek sejde poprvé. Širší formát EPC má sloužit k politické koordinaci evropských zemí, nikoli pouze členských států EU. Cílem je podporovat politický dialog a spolupráci při řešení otázek společného zájmu k posílení bezpečnosti, stability a prosperity Evropy. Vznik platformy navrhl v květnu francouzský prezident Emmanuel Macron.

Reklama

Výběr článků

Načítám