Hlavní obsah

Muži za katedrou berou o tisíce korun více než ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi platy učitelů a učitelek panují výrazné rozdíly. Muži berou v průměru o téměř dva tisíce korun více než ženy. V případě nejmladších pedagogů činí rozdíl 4681 korun. Za uplynulých pět let se navíc tento odstup zvýšil.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Štědrá platová politika posledních let měla mimo jiné přivést do školství více mužů, jenže mzdy pro ně stále nejsou dost atraktivní. Spíše jich ubývá, a zřejmě proto pro ně ředitelé škol vyčleňují více peněz na odměnách, aby si stávající kantory udrželi a přilákali nové.

Školy bez peněz. Odměny leckde až po Vánocích

Domácí

„Nedostatkové zboží je dražší,“ shrnul lakonicky programový ředitel centra pro informace ve vzdělávání EDUin Miroslav Hřebecký, někdejší dlouholetý ředitel školy.

Když chlap do 35 let řeší bydlení, manželku má na mateřské, tak si vybírá, kdo dá víc
Miroslav Hřebecký, EDUin

„Přetrvává stereotyp, že muž je živitel rodiny a žena si to nějak odbude u dětí. A když chlap třeba ve věku do 35 let řeší bydlení, manželku má na mateřské, tak například na hypotéku základní učitelský plat moc nestačí. A vybírá si zaměstnání podle toho, kdo dá víc,“ vysvětlil Hřebecký.

Učitelů je pětina

Vysokoškolské pedagogické vzdělání lze totiž uplatnit v mnoha jiných odvětvích mimo státní sektor. Už jen magisterský diplom otevírá dveře k dobře hodnoceným alternativám.

Učitelé navíc ovládají základní psychologické dovednosti, umějí jednat s lidmi, často je v poslední době ve firmách požadována schopnost prezentace.

Školské odbory mají opět strach, že nebude dost peněz na slibovaný růst platů učitelů

Věda a školy

Kromě toho mají učitelé ještě další specializace v rámci své aprobace od matematiky po cizí jazyky.

Také proto učitelky v pedagogických sborech dominují a mužů spíše ubývá. V roce 2011 činili muži 21 procent pedagogického sboru, v minulém roce to bylo 18 procent.

A to se platy mezitím zdvojnásobily. Před 11 lety měli učitelé v průměru 24 733 hrubého, loni 46 150. Do těchto údajů nejsou zahrnuti vedoucí pracovníci a pomocné pedagogické síly, jako jsou třeba asistenti, vychovatelky, speciální pedagogové, školní psychologové či trenéři. Nejrychlejší růst mezd nastal v období vlády Andreje Babiše (ANO), kdy se platy všech pedagogických pracovníků mezi lety 2017 a 2021 navýšily o polovinu.

Rovněž se navyšoval podíl odměn na celkové mzdě s tím, že ředitel by měl mít možnost přilepšit schopným a snaživým kantorům. Balík na odměny dělá nyní v průměru zhruba pětinu platu. Ale je na řediteli, jak jej rozdělí, a bere u toho v potaz i pohlaví. A zjevně i věk.

Učitelům v regionálním školství stoupl loni plat na 47 000 Kč

Věda a školy

V nejmladší kategorii do 24 let brali loni muži ve školách 40 839 korun hrubého, zatímco ženy 36 158. S rostoucím věkem se nůžky postupně zavírají, přesto je průměrný plat mužů vyšší o 1902 korun. Dělá 47 677 hrubého, zatímco učitelky si v průměru přijdou na 45 775. Před pěti lety činil rozdíl 1196 korun, kdy muži měli 31 411 a ženy 30 215. U nejmladších mužů byl plat 26 151 korun a u žen 24 322, tudíž rozdíl byl 1829 korun.

„Roli hrají i přivýdělky v rámci školy. Zrovna mladí lidé si většinou všechno musí teprve pořídit, a tak si řeknou o suplování, dělají školní kroužky, což se na platu projeví. Je to lepší než shánět melouchy jinde. A pokud je žena ta, která má odpoledne někde děti vyzvednout a běžet s nimi za dalšími aktivitami, tak jsou přivýdělky opět na mužích,“ popsal Hřebecký.

Některé jsou zvyklé, mladším to vadí

Ředitelé ale nechtějí posílit pedagogické sbory o muže jen kvůli základní potřebě, že i chlapci by měli znát různé mužské vzory. Podle Hřebeckého se tím zlepšuje i atmosféra ve sborovně: „Mnohokrát jsem byl svědkem toho, že ženy říkaly ‚my jsme tady takový babinec, a když tady máme nějakého chlapa, hned je to jinačí‘“.

Části učitelek podle něj ani nevadí, že jsou na tom muži s penězi lépe. „Ty starší jsou smířlivější, protože prý chlapi měli vždycky víc, a když i ten její nosí domů peníze, tak je to v pořádku. Jenže společnost se posouvá k citlivějšímu genderovému vnímání. Ty mladší, které jsou nezávislé, zvyklé pracovat samy na sebe, to berou úkorněji,“ dodal Hřebecký.

Plaga a Gazdík rezignovali na posty poradců ministra školství. Kvůli sobě navzájem

Domácí

Připustil, že navýšení platů pedagogických pracovníků na 130 procent průměrné mzdy by prospělo „přefeminizovanému“ školství a nespravedlivému odměňování mezi muži a ženami. Ale tento cíl, který si vláda vytyčila ve svém programu, se vzdaluje. S inflací rostou platy v ostatních odvětvích a pro pedagogické pracovníky byl pro příští rok přislíben čtyřprocentní růst. Poměr k průměrné mzdě tedy podle předběžných propočtů klesne ze 119 procent v roce 2021 k letošním 110 procentům a v roce 2023 ještě níže.

Přitom nejpalčivější je celkový nedostatek učitelů. Platová politika let 2017 až 2021 přitáhla do školství na 16,5 tisíce učitelů mateřských, základních a středních škol. V minulém školním roce přibylo dalších 4679 a celkově jich bylo 173 504. Ale pořád to není dost.

Čtvrtina učitelů základních škol se cítí ohrožena syndromem vyhoření, tvrdí průzkum

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám