Hlavní obsah

Macura jako primátor končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Primátor Ostravy Tomáš Macura a jeho dvě náměstkyně Kateřina Šebestová a Zuzana Bajgarová skončí v čele třetího největšího města v Česku. Všichni tři to v pondělí navrhli na jednání klubu ostravských zastupitelů zvolených za hnutí ANO, a ten jejich nabídku přijal.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Macura na mimořádném jednání zastupitelstva ANO

Článek

„Závěry jsou de facto tři. První je, že klub zůstává jednotný ve svém hlasování, tudíž nedojde ve středu na zastupitelstvu k hlasování o odvolání primátora. Což je také pozitivní vzkaz pro koalici, protože trváme na zachování současné koalice,“ sdělila po jednání předsedkyně klubu Šebestová a dodala, že současně na klubu probrali návrh primátora Macury, který nabídl funkci k dispozici.

„S tím, že dojde k postupnému předání funkce pro jiného nominanta z hnutí ANO. Pro nás je podstatné, že koalice bude pokračovat dál,“ zopakovala.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zuzana Bajgarová

Šebestová současně potvrdila, že ona i kolegyně Bajgarová rezignují stejně jako primátor. Všichni tři opustí vedení města nejpozději do půl roku.

Kdo je nahradí, není jasné. Členové klubu se podle jeho předsedkyně jednomyslně shodli na tom, že personální otázky začnou řešit až po středečním zastupitelstvu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kateřina Šebestová

Podle předsedy ostravského ANO Richarda Vereše by mohlo dokonce dojít k širší personální obměně nominantů za hnutí ANO ve vedení města. „Klub se dohodl na tom, že bude v následujících měsících diskutovat o tom, jak bude přesně tato obměna vypadat,“ řekl s tím, že pravděpodobně se to dotkne i jednotlivých obsazení radnic v některých obvodech města. „I to je otázka, kterou budeme muset řešit. Proto je dobře, že neprovádíme žádné náhlé změny a že se opravdu chceme o tom pobavit. Chceme najít smysluplnou cestu, tak aby případné třeba i změny na městě neovlivňovaly negativně dění na městských obvodech nebo vedení jednotlivých radnic,“ poukázal Vereš.

Podle něj není nyní nutné vyhovět vyloženě vedení hnutí. „Snažíme se odblokovat nějakou situaci, která tady nastala, a je tady i velký mediální tlak i nějaký názor členské základny. Vítám, že pan primátor se k tomu postavil, jak se postavil a snaží se opravdu pro to nejlepší ve prospěch našeho města,“ sdělil šéf ostravského ANO.

Koalice má zůstat

Šebestová ujistila, že koaliční spolupráce mezi ANO, SPOLU a Piráty se měnit nemá. Věří, že změny nebudou mít na fungování koalice vliv. „Věřím, že spolupráce bude nadále fungovat tak, jak fungovala doteď, protože za námi stojí celá řada projektů, na které můžeme být hrdí, máme spoustu věcí rozjetých, spoustu naplánovaných, takže by byla velká škoda, kdybychom v té koalici nepokračovali dál,“ apelovala.

Jednání ostravského klubu zastupitelů se zúčastnil i krajský předseda hnutí Josef Bělica. „Nebudu to komentovat,“ řekl pouze. A na dotaz, zda budou jednat na krajském předsednictvu o vyloučení hejtmana Ivo Vondráka, se jen pousmál.

To, zda se může situace z Ostravy opakovat i na kraji, pokud bude Vondrák vyloučen z ANO, nechtěl Vereš předvídat. „V rámci vedení kraje je situace podobná a zároveň velmi odlišná. V tuto chvíli se pořád bavíme o tom, že je ve hře vyloučení pana profesora Vondráka z hnutí ANO. Ten chce nadále zůstat členem hnutí ANO. Pravděpodobně se sejde znovu zastupitelský klub na kraji a sám jsem zvědavý, jaká bude ta diskuze tam, protože vnímám, že ostravské hnutí ANO je stále více heterogenní než krajský klub zastupitelů, takže uvidíme, co se bude diskutovat na kraji,“ poznamenal Vereš.

V Ostravě to vře. Osobnosti kulturního a společenského života stojí za Macurou

Domácí

Samotný Macura se nechtěl po jednání klubu k rozhodnutí vyjadřovat. A Bajgarová pouze potvrdila odchod z hnutí. „Dlouhodobě jsem komentovala vývoj v hnutí ANO a s ohledem na to, že to dospělo do nějaké fáze, která pro mě byla už nepřekročitelná, nerada bych to nyní dál rozebírala, ta situace je tady napjatá, rozhodla jsem se to členství ukončit. Myslím si, že každý má v pravý čas odejít,“ uzavřela.

Macura byl dlouhodobým kritikem poměrů v hnutí expremiéra Andreje Babiše, před nedávnou volbou prezidenta oznámil, že ve volbě nedá hlas šéfovi svého hnutí, ale podpoří jeho protikandidáta Petra Pavla, který byl následně zvolen novým prezidentem ČR.

Stejně postupoval i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, ten ale ANO opustit nehodlá. „Od klubu krajských zastupitelů mám podporu a chci dělat ty věci, co dělám. Proto zatím o odchodu z ANO neuvažuji. V okamžiku, že bych cítil, že by mě kolegové chtěli zradit nebo něco takového, tak to samozřejmě má smysl,“ sdělil hejtman v minulém týdnu.

Vedení ANO ztratilo jakékoliv brzdy, chtějí se mě zbavit, míní Macura

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám