Hlavní obsah

Nemám pocit, že je to u nás nějaký masakr, řekl středočeský radní k přijímačkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je málo míst na pražských středních školách, ví dnes už prakticky každý obyvatel této země. Že je to „vážný problém“, nyní přiznal Novinkám i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Podle něj jde ale o komplexní záležitost, a tak chce hledat řešení s radním pro oblast školství a sportu Antonínem Klecandou (STAN). Právě Praha a další kraje střední školy zřizují. Středočeský radní pro školství Milan Vácha Novinkám sdělil, že nemá pocit, že je to v jeho kraji masakr.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Středočeský radní pro školství Milan Vácha na snímku z loňského října

Článek

„Problém s nedostatkem míst na středních školách vnímáme jako vážný, ukázalo se to i při nedávných přijímacích zkouškách,“ uvedl pro Novinky pražský primátor Svoboda.

Doplnil, že jde o komplexní záležitost. „Ta se musí řešit i s ohledem na příliv mimopražských zájemců o studium. Řešení budeme hledat společně s radním panem Klecandou, který má oblast školství ve své gesci,“ uvedl.

Klecanda však na opakovaný dotaz, který mu Novinky kladou od začátku týdne, tedy jak hodlá řešit situaci na středních školách, nereagoval. Vyjádřit by se k tomu měl zřejmě na čtvrteční avizované tiskové konferenci.

Z průběžných informací nemáme pocit, že by to byl nějaký masakr
radní pro školství Středočeského kraje Milan Vácha

V Praze je kapacita středních škol omezená. Hranice pro přijetí je také vyšší než v jiných částech země. Například na gymnázium je potřeba získat průměrně 80 bodů ze 100, v jiných krajích je to i o desítky bodů méně.

Konkrétně například na gymnázium Arabská na Praze 6 museli mít žáci až 88 bodů, naopak pro přijetí na Gymnázium Chomutov stačilo 41 bodů. V Praze pak také jen hrstka škol vypsala 2. kola, některé z nich jsou navíc soukromé, takže si za studium na nich rodiče připlatí. Volná místa jsou spíše na úzce specializovaných školách. V některých městských částech nevypsala druhé kolo žádná škola.

Zájem dětí je obrovský a i dobří žáci jsou v situaci, kdy doufají, že je vezmu alespoň na nějaký učební obor. Kde zaberou místo někomu, kdo sice není jedničkář, ale o obor má opravdový zájem.

Nervozita stoupá, střední školy zavalili zájemci

Domácí

Masakr to není, zní ze středních Čech

Radní Milan Vácha, který zastává stejnou agendu ve Středočeském kraji, pak Novinkám řekl, že řešení pro další roky vidí ve stavbě škol či v posílení kapacity oborů, o které je zájem. V podobném duchu mluvil v minulých dnech také ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Vácha pro Novinky k tématu uvedl, že z průběžných výsledků přijímacích zkoušek v kraji „nemá pocit, že by to byl nějaký masakr“. Zdůraznil nicméně, že o tom bude jasno až za několik dní. Konkrétně poté, co uchazeči, kteří se dostali na obě školy, zvolí jednu z nich.

Celková kapacita středních škol v regionu je podle radního dostatečná. Činí přes 17 000 míst, z devátých tříd ve středních Čechách vyjde zhruba 14 000 žáků. Problém je tedy podle něj spíše lokální a v „oblíbených“ oborech.

Kraj chce proto posílit obory, o které je zájem, v neprospěch těch, o které zas až takový zájem není. Současně má v plánu postavit dvě gymnázia a tři přistaví, čímž přibudou stovky míst. „Připravujeme vestavby gymnázium Beroun, Říčany, poměrně rychle rozjedeme i gymnázium Brandýs nad Labem,“ přiblížil Novinkám.

Systém přijímaček na střední patří do minulého století, řekl ministr Bek

Domácí

Podle radního Váchy pak také nebyla ve většině středočeských okresů ani dramatická situace v případě bodové hranice pro přijetí na gymnázium, pohybovala se kolem 60 bodů. „Na gymnázia se hlásí ale i ti, kteří mají například 8 bodů,“ uvedl.

Současně ale přiznal, že zřejmě jsou žáci, kteří měli v testech přes 60 bodů a nedostali se na žádný maturitní obor. V jiných krajích by to bohatě stačilo na gymnázium.

Pro ty žáky, kteří pak letos v jednotné příjímací zkoušce získali více než 80 bodů a hlásili se neúspěšně na gymnázium, a pro ty, kteří měli 60 bodů a nedostali se na maturitní obor, má kraj podle radního záchranou brzdu. „Jelikož asi přestřelili, tak je budeme individuálně posuzovat,“ uvedl doslova. Žáci se prý budou moci obrátit na obor školství a ten jejich situaci posoudí.

Brno problém neřeší

Naopak Brno ani jižní Morava problémy s nedostatkem míst na středních školách neřeší.

„Na současné silné ročníky jsme se totiž připravovali dopředu, nemyslím tím rok či dva, ale opravdu dlouhé období, kdy jsme postupně rozšiřovali kapacity,“ vysvětlila Alena Knotková z tiskového odboru Jihomoravského kraje s tím, že situace na jihu Moravy je tak zcela jiná než v Praze a ve středních Čechách.

Navíc tamní střední školy jsou větším lákadlem i pro žáky z jiných českých regionů, například ze severu Čech. Přestože zájem o některé střední školy v Brně je velký, s přetlakem v Praze to nelze srovnat.

Některé střední školy vypisují 2. kolo přijímaček, stát jejich počet nezná

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám