Hlavní obsah

Nervozita stoupá, střední školy zavalili zájemci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač ještě ani nezačalo, provází druhé kolo přijímaček v Praze i jiných městech velká nervozita. Žáci a rodiče shánějí poslední volná místa na středních školách. A protože státní sektor zaspal se zřizováním gymnázií, vykrývá ho soukromý. To vyjde na velké peníze, ale zoufalí rodiče už se připravují i na krizové hospodaření.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Obrovský zájem je patrný na soukromých školách, přitom roční školné se často pohybuje mezi 60 a 70 tisíci korunami. Platí se ale i přes sto tisíc. Výjimkou je jedna ze škol, která si nově zřídila obor gymnázium a kde činí školné 30 tisíc ročně. V prvním kole byli přijati tři uchazeči, avšak do druhého kola se jich hlásí na tisíc. I další soukromky se těší nebývalému zájmu a nemusí se jednat jen o gymnaziální obory. Jedna ze středních odborných škol už má pro druhé kolo na 200 uchazečů na jednu třídu a zohledňuje při něm pouze dosavadní prospěch.

Nepřetržité napětí

„Dověděla jsem se, že už je tam nahlášeno 50 dětí se samými jedničkami, ale dcera měla v 8. třídě jednu dvojku, takže máme smůlu,“ popsala Právu Alena z Prahy.

„A na jiných soukromých školách je ten převis zájmu podobný,“ dodala.

Pro soukromou školu se rozhodla, protože babička přislíbila, že polovinu školného zaplatí. Na 50procentní výpomoc babičky se může spolehnout i Markéta.

Zachovejte povinnost druhého cizího jazyka v ZŠ, žádají jazykáři nového ministra

Věda a školy

„Je to trest za to, že syn testy zvoral, takže na odvolání nebo druhé kolo přijímaček nemůžeme pomýšlet. Asi nás školné nezničí, ale co jiní lidi, kteří si ho nemohou dovolit? To budou ve vzduchoprázdnu? Navíc ani na těch soukromkách není místo,“ povzdechla si.

Obě matky nyní každý den sledují server Atlas školství, který mnohem rychleji a přehledněji informuje o dodatečných příležitostech než magistrátní web a dohledávají podrobnosti. Rozhlížejí se i po středních Čechách. Ale naděje se rozplývají.

„Čekám, že když se budou za týden dva doplňovat kapacity škol, bude to jen pár míst a bude se hrát o minuty. Dceři se testy nepovedly, takže asi přednost nedostane,“ uvedla Alena.

Přitom rodina nic nepodcenila. Do přípravy na státní testy Cermatu investovala 25 tisíc a v přijímačkách nanečisto měla běžně kolem 70 bodů ze sta.

Rozšíření škol? Úřad nespěchá

„Ale ona je nervák, naostro měla jen jednašedesát bodů,“ řekla. Takový výsledek by jinde na přijetí na gymnázium stačil, a to třeba i s polovičním počtem bodů. V Praze však úspěch začínal mnohdy na 80 bodech.

Na soukromou SOŠ je nahlášeno 50 dětí se samými jedničkami, takže dcera s jednou dvojkou má smůlu
Alena z Prahy

I podle Markéty, jejíž syn měl vysvědčení „se samými“, hrál stres významnou roli: „Běžně psal testy z matematiky na čtyřicet bodů z padesáti, ale teď dal jen pětadvacet. Třeba i vypočítal správně úlohu, ale blbě ji zapsal do záznamového archu. Děti totiž ten strašný přetlak dobře vnímají. Kdybych věděla, že to bude takhle děsné, napoprvé bych ho přihlásila na soukromou.“

„Známá o svém synovi věděla, že je stresař, a poslala ho hned na soukromé školy, které nejsou nejdražší ani nejlepší, a dostal se,“ dodala.

Už loni byl přetlak zejména v Praze vysoký, a to nejen kvůli silnějšímu ročníku, ale i kvůli vysokému zájmu dětí ze středních Čech, kde je míst na čtyřletých gymnáziích nedostatek.

Od loňského září podalo v Praze žádost o zřízení oboru gymnázium, anebo o navýšení kapacit gymnázií 24 subjektů. Z nich 17 bylo soukromých. Středočeši nepodali žádnou, vyplývá z údajů ministerstva školství. A to byl letošní populační ročník deváťáků ještě silnější.

Podle ministerstva nebylo do 3. května rozhodnuto o desítce žádostí. A velká část byla schválena až po termínu podávání přihlášek do prvního kola.

Podle některých informací bylo prodlení dáno i několikaměsíčním bezvládím na magistrátu, bez jehož politického požehnání nelze schvalování dokončit.

Cermat: Střední školy by měly více připravovat vlastní přijímačky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám