Hlavní obsah

Lidovci obhajují v Senátu šest křesel. Můžeme vyhrát, věří Jurečka

Novinky, Klára Beranová, kam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidovci ve čtvrtek představili kandidáty do senátních voleb v roce 2020, ve kterých strana obhajuje šest křesel. Podle šéfa křesťanských demokratů Mariana Jurečky má strana na to, aby volby vyhrála.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Lidovci představili na tiskové konferenci kandidáty do senátních voleb v roce 2020.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„Jsou to lidé, kteří buď obhajují své mandáty, nebo se věnují komunální politice a mají velkou důvěru ve svých regionech. Nabízíme velmi kvalitní kandidáty, kandidáty s rozumem. A to Senát v dnešní době potřebuje,“ sdělil na úvod Jurečka.

Podle něho byli lidovci dlouhou dobu v Senátu silnou stranou. „Byl bych rád, kdyby se to podařilo znovu. Máme na to, abychom volby vyhráli,“ prohlásil Jurečka.

Lidovci jsou nyní po ODS a STAN třetí nejsilnější stranou v Senátu. To by se ale mohlo po letošních volbách změnit. Před šesti lety totiž strana vyhrála v šesti z 27 okresů.

Stehlík jde proti Smoljakovi. ODS naštvala Starosty

Domácí

Obhajovat bude letos křeslo například Jiří Carbol za okres Frýdek-Místek nebo Jitka Seitlová za Přerov.

Na Praze 1 se pokusí obhájit místo v Senátu Václav Hampl, proti němuž postavila koalice ODS, TOP 09 a STAN poslankyni ODS Miroslavu Němcovou.

Pithart: Každé volby lze vyhrát 

„Bude to velmi těžké obhájit. Jsem ale optimista, obhajujeme šest mandátů. Máme ale dobrou spolupráci jak s ODS, tak se STAN,“ uvedl ve čtvrtek šéf senátorského klubu KDU-ČSL Petr Šilar.

Spolu s občanskými demokraty posílají křesťanští demokraté do voleb například na Praze 9 historika Eduarda Stehlíka.

Seznam kandidátů pro podzimní senátní volby

Volby do Senátu

„Úplně každé volby se dají vyhrát,“ doplnil Šilara bývalý předseda Senátu Petr Pithart.

V průzkumech týkajících se voleb do Sněmovny mají lidovci dlouhodobě kolem pěti či šesti procent.

Reklama

Související články

Nástupce Kubery vyberou lidé do konce června

Ministerstvo vnitra počítá s tím, že doplňovací volby do Senátu, které by měly proběhnout na Teplicku, se uskuteční do konce června. Nejvyšší správní soud...

Volby do Senátu budou 2. a 3. října

Volby do jedné třetiny Senátu a do zastupitelstev krajů se budou konat v pátek 2. a v sobotu 3. října. Prezident Miloš Zeman vyhlásil termíny voleb ve čtvrtek....

Seznam kandidátů pro podzimní senátní volby

V září 2022 se konaly volby do Senátu společně s komunálními volbami. Kdo kandidoval a jak dopadly výsledky v 1. a 2. kole včetně grafiky se podívejte níže.

Výběr článků

Načítám