Hlavní obsah

Pravice se před volbami houfuje. Věří, že virus neposílí ANO

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť veškerý politický provoz zaplňuje koronavirová pandemie, politické strany musí myslet na blížící se volby. V říjnu se budou volit nová krajská zastupitelstva a třetina senátorů. Pravicové opoziční strany letos vsadily hlavně na sdružování a ve většině krajů budou bojovat proti dominantnímu hnutí ANO Andreje Babiše v koalicích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Očekávají, že voliči jejich snahu se spojit ocení a že vystaví špatné vysvědčení hejtmanům z vládních stran ANOČSSD bez ohledu na to, že koronavirus opozici málem vymazal z politického hřiště a nechává vyniknout vládní strany.

Lidovci jdou v koalici v devíti krajích. Samostatně kandidují pouze v Moravskoslezském, Zlínském – tady bude obhajovat jediný lidovecký hejtman Jiří Čunek –, Jihomoravském a na Vysočině, kde jsou historicky silní.

„Díky koalicím a také díky novým lídrům, kteří mají energii a nápady, jako jsou na jižní Moravě Jan Grolich a na jihu Čech František Talíř, věřím, že budeme úspěšnější než v roce 2016,“ řekl Právu šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Ten jde do krajských voleb jako lídr v Olomouckém kraji. Tam se lidovci spojili s TOP 09, zelenými a místním sdružením ProOlomouc.

Průzkum ČSSD: prošla by jen ve třech krajích

Domácí

Jurečka věří, že voliči budou hledět hlavně na místní problémy a místní politiky. „Lidé mají po krk toho, co u nás na Olomoucku koalice pod vedením ANO společně s ODS a ČSSD dělá, a nezmění na tom nic ani Babiš, ani koronavirus,“ poznamenal Jurečka. „V době, kdy řešíme sucho a kdy je minimální nezaměstnanost, tak povolí nesmyslnou průmyslovou zónu na nejlepší půdě nebo finančně podporuje v Prostějově hokejovou šatnu pro děti za 92 milionů,“ dodal Jurečka.

Také šéf hnutí STAN Vít Rakušan nevěří, že by ANO ve volbách posílilo jen kvůli tomu, že Babiš díky boji proti koronavirové epidemii zaplňuje značnou část politického a mediálního prostoru.

„Velká politika podle mého nebude mít vliv. Lidé např. ve Středočeském kraji jistě viděli zmatky za vlády hejtmanky Jermanové a nebudou si ji dávat do souvislosti s Andrejem Babišem, a naopak ocení, jak to zvládá náš hejtman Martin Půta nebo jihočeská hejtmanka za ČSSD (Ivana Stráská), která nepracuje vůbec špatně,“ dodal Rakušan.

ANO si drží velký náskok

Domácí

Lidovci nejčastěji kandidují společně s TOP 09, vedle Olomouckého kraje je to v Libereckém a Jihočeském kraji. S ODS zkusí štěstí v Karlovarském a v Ústeckém kraji.

TOP 09 není v regionech příliš silná a koalici dojednává ve všech regionech. V Pardubickém nebo Moravskoslezském kraji jde s ODS, ve čtyřech krajích se strana spojila se Stranou zelených. Např. ve Středočeském kraji se nepovedla koalice se STAN, tak to TOP 09 kromě se zelenými dala dohromady s hnutím Hlas bývalého europoslance za ANO Pavla Teličky.

Podle lídra středočeské kandidátky a místopředsedy TOP 09 Jana Jakoba nestojí za koalicemi pouze politický kalkul, bez kterého by se do zastupitelstev nedostali, ale i strategie spojit pravici proti Babišovi ve sněmovních volbách v příštím roce. „Určitě to není z nouze ctnost, jde o spojování sil. Sice to je v každém kraji jinak, ale je možné, že to po krajských volbách bude dál pokračovat i na celostátní úrovni,“ řekl Právu Jakob.

STAN lanaří Bernarda

Starostové a nezávislí (STAN) kandidují samostatně pouze v Jihočeském a Pardubickém kraji. Jinde se pokusili o koalice nebo na své kandidátky lanařili nezávislé osobnosti nebo politiky jiných stran. Např. ve Středočeském kraji dali několik míst na své kandidátce lidovcům nebo ve Zlínském kraji kandidátům TOP 09. Starostové jsou také jediní, kterým se povedlo dojednat koalici s piráty, a to v Olomouckém kraji. Tam dokonce piráti – kteří si jinde věří, protože se jim na celostátní úrovni daří – přepustili lídrovi STAN Josefu Suchánkovi první místo na kandidátce. Za STAN jako lídr jihomoravské kandidátky bude kandidovat bývalý ministr pro místní rozvoj a exkandidát zemanovců František Lukl.

Starostové by také chtěli do čela své plzeňské kandidátky zlanařit hejtmana Josefa Bernarda, který se rozešel s ČSSD. „Nabídku dostal a zvažuje ji. Sleduji ho již delší dobu a říkal jsem si: Proboha, co tento člověk dělá v plzeňské ČSSD,“ řekl Právu Rakušan. Dodal, že jejich lídr starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek je ochoten Bernardovi uvolnit místo.

Hejtman Bernard potvrdil odchod z ČSSD

Domácí

Také ODS proti minulosti víc sází na spojenectví. V osmi krajích utvořili občanští demokraté koalice nebo přizvali politiky jiných stran na kandidátky, ale i tak si ve všech krajích podrželi lídra. Např. v Královéhradeckém kraji povede kandidátku ODS, STAN a Východočechů senátor, náměstek hejtmana a bývalý policejní prezident Martin Červíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám