Hlavní obsah

Na Teplicku volí Kuberova nástupce. Rouška je povinná, ale před komisí je třeba ji sundat

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úderem 14. hodiny začaly v pátek na Teplicku doplňovací volby do Senátu, které určí nástupce v lednu zemřelého Jaroslava Kubery (ODS). Vítěz voleb se ujme mandátu v horní parlamentní komoře na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024. Během první dne hlasování přišlo k volbám asi 12 procent voličů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Volby na Teplicku

Článek

Hlasování doprovází kvůli epidemiologické situaci zvýšená hygienická opatření. Lidé musí mít při vstupu do budov roušky, které si sejmou jen kvůli ověření totožnosti. Všude je k dispozici dezinfekce.

„Je to hodně zvláštní, ale co nám zbývá než se přizpůsobit,“ řekl Právu před jednou z volebních místností 73letý pan Vladimír.

Komu z devíti uchazečů o senátní křeslo dal svůj hlas, neprozradil. „Pana Kuberu stejně nikdo z nich nenahradí. To byl skvělý člověk i politik,“ připomněl senior, že bývalý předseda Senátu byl ve své domovině oblíbený a uctívaný.

Lidé dostali do svých poštovních schránek deset hlasovacích lístků, vybírat ale mohou jen z devíti kandidátů. Až po provedení registrace a vylosování čísla byla totiž stažena kandidatura Tomáše Tožičky (Česká pirátská strana). Občané jsou na upozorněni i ve volebních místnostech.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Lidé volí netradičně v rouškách.

Náležité rozestupy mají mezi sebou i zarouškovaní volební komisaři, zvýšená hygienická opatření budou pro ně platit i při shromažďování a sčítání volebních lístků, až v sobotu dvě hodiny po poledni první kolo doplňovacích senátních voleb na Teplicku skončí. Pokud žádný z kandidátů nezíská více jak 50 procent všech hlasů, vrátí se lidé k urnám při druhém kole za týden, kdy budou volit mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty.

Volební účast při posledních senátních volbách na Teplicku v roce 2018 činila v prvním kole 35,64 procenta a ve druhém kole 15,73 procenta. Kubera tehdy zvítězil nad ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem, který kandiduje za hnutí Senátor 21 s podporou TOP 09, Liberálně ekologické strany a Strany zelených znovu. Mandát chce získat i teplický primátor Hynek Hanza (ODS) nebo ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Kdo dokončí mandát po Kuberovi? Doplňovací volby budou 5. a 6. června

Domácí

Lidé měli nového senátora volit na přelomu března a dubna. Vláda ale hlasování odložila kvůli krizovým opatřením v souvislosti s epidemií koronaviru. Nejvyšší správní soud následně uvedl, že kabinet jednal mimo své pravomoci. Proti postupu kabinetu se ohradil i Senát a vyzval vládu, „aby ani v současné mimořádné situaci nerezignovala na výkon státní moci výhradně v mezích jí vymezených pravomocí a působnosti”.

Vláda poté schválila nový zákon, kterým konání voleb určila nejpozději na červen, prezident Miloš Zeman následně rozhodl, že se volby uskuteční o prvním červnovém víkendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám