Hlavní obsah

Kdo dokončí mandát po Kuberovi? Doplňovací volby budou 5. a 6. června

Prezident Miloš Zeman ve středu vypsal termín doplňovacích voleb do Senátu na Teplicku. Vítěz dokončí mandát po Jaroslavu Kuberovi (ODS), který zemřel náhle 20. ledna 2020.

Foto: ČTK repro, ČTK

Prezident Miloš Zeman vystoupil v diskusním pořadu Partie na TV Prima.

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman stanovil dny konání doplňovacích voleb do Senátu Parlamentu České republiky na pátek 5. června 2020 a sobotu 6. června 2020,” stojí v tiskové zprávě, kterou Novinky obdržely v e-mailu.

Rozhodnutí prezidenta musí spolupodepsat ještě předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Kuberovo místo chce hejtman i ředitel

Domácí

Voliči budou vybírat z desítky kandidátů.  Mandát chtějí získat například teplický primátor Hynek Hanza (ODS), ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) nebo ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman (za SEN21).

Z deseti zaregistrovaných adeptů odstoupil kandidát Pirátů Tomáš Tožička kvůli kontroverzním vyjádřením na sociálních sítích. Vítěz se ujme mandátu na zbytek Kuberova volebního období, tedy asi na čtyři roky.

Volby do Senátu budou 2. a 3. října

Domácí

Voliči na Teplicku měli jít do volebních místností původně na přelomu března a dubna. Vláda ale hlasování odložila kvůli krizovým opatřením v souvislosti s epidemií nového koronaviru.

Nástupce Kubery vyberou lidé do konce června

Domácí

Nejvyšší správní soud následně uvedl, že kabinet jednal mimo své pravomoci. Vláda tak schválila nový zákon, kterým konání voleb určila nejpozději na červen.

Reklama

Výběr článků

Načítám