Hlavní obsah

Volby do Senátu budou 2. a 3. října

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do jedné třetiny Senátu a do zastupitelstev krajů se budou konat v pátek 2. a v sobotu 3. října. Prezident Miloš Zeman vyhlásil termíny voleb ve čtvrtek.

Foto: Prima FTV

Projev prezidenta republiky Miloše Zemana.

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman stanovil dny konání voleb na pátek 2. října a sobotu 3. října 2020,“ píše se v tiskové zprávě, kterou Novinkám zaslal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Rozhodnutí prezidenta musí ještě stvrdit podpisem premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda neměla právo rozhodnout od odkladu senátních voleb, rozhodl soud

Koronavirus

Volby do Senátu se konají každé dva roky. Vždy je ale volena pouze třetina senátorů. Dohromady sedí v horní komoře 81 senátorů, kteří jsou voleni ve stejném počtu volebních obvodů. Na podzim jich tak občané budou volit pouze 27.

Voleni jsou na 6 let 

Mandát senátorů je šest let. Kandidátovi musí být více než 40 let a musí získat od voličů ve svém okrese více než 50 procent hlasů. Pokud žádný z kandidátů nezíská potřebný počet hlasů v prvním kole, koná se kolo druhé. V něm se již občané rozhodují pouze mezi dvěma kandidáty.

Volit Senátory budou letos lidé například v okresech Brno-město, Plzeň-město, Zlín, Hradec Králové, Praha 1, 5 a 9 nebo Olomouc. V těchto okresech se konaly volby naposledy v roce 2014. Nově zvolení senátoři tak budou mít mandát až do roku 2026.

Nástupce Kubery vyberou lidé do konce června

Domácí

Předsedou Senátu je od února Miloš Vystrčil (ODS). Ten byl zvolen poté, co bývalý předseda horní komory Jaroslav Kubera (ODS) v lednu zemřel. Kubera byl zvolen za okres Teplice. Doplňující volby na jeho místo by se měly konat na konci června.

Volby do krajských zastupitelstev 

Spolu s volbami do Senátu se budou konat také volby do krajských zastupitelstev. Ty se konají každé čtyři roky, a to ve 13 krajích kromě Prahy. Kandidovat do nich mohou pouze politické strany, hnutí a koalice.

Aby získaly některý z mandátů, musí překonat, stejně jako ve volbách do Poslanecké sněmovny, 5procentní hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám