Hlavní obsah

Primátor Hanza, nebo ředitel gymnázia Bergman? Na Teplicku volí Kuberova nástupce

Právo, Karel Otcovský

Lidé na Teplicku volí od 14 hodin nového senátora, který v horní parlamentní komoře nahradí v lednu náhle zesnulého Jaroslava Kuberu (ODS). Ve druhém kole doplňovacích voleb vybírají mezi teplickým primátorem Hynkem Hanzou (ODS) a ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem (nestraník za Senátor 21).

Foto: Karel Otcovský, Právo

Stejně jako během prvního kola platí ve volebních místnostech zvýšená hygienická opatření včetně nošení roušek.

Článek

První kolo volebního klání, do kterého se zapojilo devět kandidátů, provázela nízká účast, která nakonec činila 15,79 procenta. Ani v pátek se lidé k urnám ve velkém nehrnuli.

Stejně jako během prvního kola platí ve volebních místnostech i nyní kvůli nebezpečí nákazy koronavirem zvýšená hygienická opatření. Rituál s rouškou, kterou voliči musí na chvíli sundat z obličeje před komisí kvůli prokázání totožnosti, většina z oslovených voličů nepovažuje za zásadní překážku.

Někteří ale neskrývali dilema, kterému z finalistů volebního souboje mají dát svůj hlas.

Kuberovým nástupcem v Senátu bude Hanza nebo Bergman

Domácí

„Nejde o mé favority, v prvním kole jsem volil jiného kandidáta. Přesto jsem si jednoho z nich vybral a přišel odvolit. Na rozdíl od většiny jiných beru účast jako povinnost. Nechápu, proč lidi nechodí volit. Zrovna tací pak nejvíc remcají a kritizují,“ řekl Právu před jednou z volebních místností v Teplicích třiašedesátiletý pan Václav.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman

Primátor Hanza vyhrál první kolo s 29,73 procenta hlasů. Bergman obdržel 22,15 procenta.

O Hanzově postupu do druhého kola bylo rozhodnuto už v průběhu sčítání hlasů kola prvního, o Bergmanovi bylo jasno až po sečtení více než poloviny hlasů. Do té doby sváděl souboj s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem (KSČM).

Nový senátor za Teplicko bude znám v sobotu odpoledne po sečtení všech hlasů. Vítěz se ujme senátního mandátu na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Teplic Hynek Hanza

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám