Hlavní obsah

Lidé nečtou zprávy. Policisté vracejí od česko-polských hranic desítky aut

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky aut obracejí zpět do vnitrozemí policisté na česko-polské hranici. Řadu lidí zmátlo bezpodmínečné otevření slovenských, rakouských a maďarských přechodů a chtěli vyrazit i do Polska za měsíce odkládanými nákupy. Zbytečně. Dojedou pouze k hranicím. Koupěchtivé Čechy nepustí Poláci a podobně motivované Poláky pro změnu Češi.

BEZ KOMENTÁŘE: Hraniční přechod Královec mezi ČR a PolskemVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Režim na zlomku otevřených přechodů mezi Českem a Polskem zůstává stejný jako v době vrcholu covidové krize. Hranici mohou bez komplikací překročit pendleři s platným negativním testem na covid-19, tranzitní dopravci, lidé s diplomatickými pasy nebo obchodníci s jasně deklarovaným adresátem dováženého zboží. Obyčejné občany policisté pustí v případě návštěvy nejbližších příbuzných. Je otázkou, jak očekávaný návrat do schengenského normálu ovlivní čerstvá ohniska covidu-19 v Polsku.

„Změnu, která by snad měla být stvrzena v sobotu, čekáme začátkem příštího týdne,“ předjímají policisté na přechodu v Královci na Trutnovsku, kde denně odbaví na sedm set vozů, z nichž v průměru patnáct neprojede. „Lidi, kteří cestují za nákupy, obracíme zpět. Nečtou a neposlouchají zprávy do konce. Děje se to bez incidentů, občas nechápou, proč to jinde jde, a tady nikoliv,“ popsali policisté.

Ani v případě cesty za příbuznými si lidé nemohou být jistí, zda jim návštěvu Polska předpisy umožní. „Vrátit zpět jsme museli ženu, která jela do polské nemocnice navštívit příbuzného. Doklady měla v pořádku, ale jelikož šlo o Polku s trvalým pobytem v Česku, do Polska projet nemohla,“ uvedli policisté. Přimhouřit oko znamená vystavit člověka, protekčně vpuštěného na výjimku pohraničníků za hraniční čáru, hrozbě pokuty a karantény.

Stanovišti polské pohraniční stráže stále dominují žlutý lékařský stan pro dočasnou izolaci potenciálních přenašečů nákazy, vojenská a požární vozidla. Členové hlídky k sobě na méně než dva metry nikoho nepustí. „Hlídáme i zelenou hranici,“ upřesnila na konci hraničního pásma dvojice polských pohraničníků.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Policejní stanoviště z česko-polské hranice

Situace na česko-polské hranici leží v žaludku hejtmanům z příhraničních krajů i Dolnoslezského vojvodství. „Česko-polské příhraničí patří mezi oblasti s nízkou cirkulací viru. Neexistuje relevantní důvod pro další existenci omezení na hranicích,“ apelují hejtmani v nedávném prohlášení, jež kontrastuje s aktuálním stavem ve slezských a lodžských uhelných dolech, kde počet nakažených poslední dny roste po stovkách.

V Polsku je opět rekordní počet nově nakažených, doly se zavřou

Koronavirus

Dvanáct polských šachet kvůli koronaviru na tři týdny přerušilo těžbu. Růst počtu nakažených neminul ani příhraniční Dolní Slezsko, kde podle listu Gazeta Wyborcza zdravotníci jenom v úterý diagnostikovali dvanáct nových případů covidu-19 a dvojice lidí v důchodovém věku nemoci podlehla.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Policejní stanoviště z česko-polské hranice nezmizela a zřejmě hned tak nezmizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám