Hlavní obsah

Novou covidovou vakcínou už očkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco u praktických lékařů se očkování proti covidu teprve rozjíždí, v některých nemocnicích se k nejnovějšímu typu vakcíny dostaly už první stovky lidí. Zájem se začíná pomalu zvedat, zejména mezi staršími lidmi. Naočkovat se mohou rovnou i proti chřipce.

Foto: FN Motol

Vakcína připravená pro pacienta v pražském Motole

Článek

„Očkujeme již novou vakcínou proti covidu-19. Během dvou dnů si pro ni přišlo přes 60 lidí,“ uvedla na síti X pražská Fakultní Thomayerova nemocnice. Bez registrace tam mohou lidé chodit od pondělí do pátku mezi půl devátou a desátou dopoledne.

Nejnovější vakcína už necílí na tři roky starý wuchanský virus, ale na aktuálně se šířící mutace omikronu – především variantu XBB.1.5, označovanou jako eris.

Tento týden začali podávat novou vakcínu i ve Fakultní nemocnici v Motole. Stále ale mají i dávky, kterými očkovali dosud. I o ty si ještě mohou zájemci říct.

S následky těžkého covidu bojuje méně pacientů, než lékaři čekali

Domácí

„Do dnešního dopoledne jsme naočkovali novou vakcínou celkem 41 osob. Pacienti si mohou vybrat, kterou vakcínu preferují, zájem však mají, i s ohledem na současná odborná doporučení, o novou,“ řekl Právu přednosta tamní infekční kliniky Milan Trojánek.

Po celém Česku aplikovali lékaři tuto vakcínu už 703 zájemcům. Ukazují to veřejná data ministerstva zdravotnictví. Víc než polovina je starší 65 let, což je podle vakcinologů přesně ta skupina, která by se pře­očkovat měla. Kvůli riziku vážných komplikací, pokud by se covidem nakazili.

Očkovací centrum v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem spouští dnes také Krajská zdravotní. Fungovat bude na tamním infekčním oddělení. Nový typ vakcíny budou lékaři aplikovat každý pátek od 11 do 17 hodin, s výjimkou svátků.

Do čtvrtka jsme naočkovali novou vakcínou 41 osob
Milan Trojánek, přednosta ve FN Motol

„Očkování dětí mladších 12 let je třeba konzultovat prostřednictvím registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost,“ upozorňuje nemocnice. Někde ale na závoz teprve čekají, třeba ve Fakultní nemocnici v Ostravě. První dávky by tam měly podle mluvčí Petry Petlachové dorazit v úterý.

Zapojují se i praktici

Ne každý ale má nemocnici blízko. Novou vakcínu už proto mohou objednávat i praktičtí lékaři. Kdy a jestli vůbec tak učiní, je na jejich rozhodnutí.

„Někteří pacienti se na to už ptají,“ uvedla praktická lékařka z České Lípy Irena Moravíková. „V tomto týdnu jsme vakcínu objednali společně s vakcínou proti chřipce. Závoz míváme v úterý, takže bychom mohli začít očkovat v příštím týdnu,“ dodala.

V jeden den mohou aplikovat lidem jak vakcínu proti covidu, tak vakcínu proti chřipce. Každou do jiného ramene.

V Česku jsou první stovky přeočkovaných novou vakcínou na covid

Domácí

Předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, ujistil, že i kdyby se nechal někdo přeočkovat v poslední době „starší“ vakcínou – cílenou na wuchanský virus a variantu omikronu Ba.4/5, proto bivalentní –, měl by být částečně chráněn i proti aktuálně se šířícím mutacím.

„Těch pár lidí, kteří se nechali nedávno naočkovat bivalentní vakcínou, má částečnou ochranu i proti novým variantám. Pokud jsou to rizikoví lidé, kteří by potřebovali mít na podzim silnější ochranu, tak bych jim doporučoval nechat si za tři až čtyři měsíce od posledního očkování aplikovat novou vakcínu,“ řekl Právu.

Zmírňuje průběh

Vakcína proti covidu nechrání proti nákaze, ale zmírňuje její průběh. Nový typ je zatím schválen jen pro starší 12 let. Očkování je plně hrazeno ze zdravotního pojištění a nárok má na ně každý, bez ohledu na to, zda je rizikový.

Před podzimní a zimní sezonou radí vakcinologové pře­očkování hlavně starším padesáti let, chronicky nemocným, těhotným ženám a lidem s oslabenou imunitou, včetně jejich blízkých, kteří s nimi přicházejí do kontaktu.

Covid na vzestupu, černé scénáře nehrozí

Domácí

Dušek: Chřipka a covid dostanou nemocnice nepochybně pod tlak

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám