Hlavní obsah

S následky těžkého covidu bojuje méně pacientů, než lékaři čekali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S následky po prodělání těžkého covidu-19 se potýká necelá desetina pacientů. Plyne to z výsledků studie, kterou na kongresu České a Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti v Brně představila Fakultní nemocnice v Hradci Králové (FN HK). Pacienty nejčastěji trápí dušnost, výrazná únava, bolesti hlavy a kloubů, případně poruchy spánku.

Foto: Novinky

Postcovidové centrum v královéhradecké fakultní nemocnici.

Článek

„Na počátku koronavirové pandemie jsme se obávali toho, že se riziko vzniku postcovidových problémů může týkat každého druhého pacienta, který byl hospitalizovaný s těžkým covidem. To se nám ale po více než dvouletém sledování nemocných naštěstí nepotvrdilo,“ uvedl přednosta Plicní kliniky FN HK a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

Ze studie realizované od začátku epidemie v rámci tzv. postcovidového centra vyplývá, že se obtíže týkají sedmi procent pacientů, kteří přežili akutní covid-19. Je to méně, než experti původně čekali. S vysokým rizikem postcovidového syndromu byly spojené především první varianty viru na počátku pandemie. Méně pacientů pak mělo obtíže po prodělání varianty omikron.

Ze studie rovněž vyplynulo, že třetina osob s postcovidovým postižením plic nemá symptomy a že postcovid se častěji objevil mezi muži a u osob s vyšším indexem tělesné hmotnosti, tzv. BMI.

Podle Koblížka to souvisí s tím, že covid-19 prodělala už více než polovina české populace, a tak se z něj stala relativně běžná nemoc. „Velká část osob v Česku je navíc naočkovaná, někteří lidé i více dávkami,“ uvedl Koblížek, který je také vědeckým sekretářem České pneumologické a ftizeologické společnosti.

V Česku jsou první stovky přeočkovaných novou vakcínou na covid

Domácí

U těch, kteří byli s akutním covidem hospitalizovaní a dostali umělou plicní ventilaci nebo kyslík, se lékaři zpočátku obávali vzniku plicních fibróz. V takovém případě by měli zjizvení plicní tkáně, což vede k vážným problémům s dýcháním a ohrožení na životě, uvedli v tiskové zprávě zástupci konference.

„Jak se ale ukázalo, i u pacientů, kteří měli těžký průběh, se většinou velká část nálezu postupně vstřebala a plicní funkce se u nich vrátily k normě. Prognózy týkající se postcovidových problémů jsou proto teď už optimističtější,“ uvedl přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy FN v Brně Milan Sova.

Po prodělání covidu mají problémy. V centru v Hradci Králové se léčí stovky lidí

Koronavirus

Studie se prováděla ve FN HK od března 2020 do června 2022. Všem pacientům s covidem po jejich první hospitalizaci nemocnice nabídla možnost obrátit se v případě problémů na postcovidové centrum FN HK. „Z 3880 oslovených navštívilo naši ambulanci 267 osob, tedy méně než deset procent z těch, kteří akutní covid přežili,“ uvedl Koblížek.

Více než polovina nemocných kontaktovala hradecké centrum kvůli respiračním problémům, které často doprovázela i velká únava. Pětinu pacientů trápily těžké poruchy spánku či bolesti hlavy a mezi časté obtíže patřily také změny na kůži, ztráta čichu a chuti nebo postižení srdce. V případě závažných dýchacích problémů se nemocní na FN HK obraceli sami, pacienty tam posílali i praktičtí lékaři.

Covid na vzestupu, černé scénáře nehrozí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám