Hlavní obsah

Letiště Líně bude dál sloužit armádě. Pro průmysl už nezbude místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líně

Ministerstvo obrany chce využít kompletně celý areál záložního armádního letiště v Líních u Plzně, kde Volkswagen původně uvažoval o stavbě gigafactory. Pro průmysl už nezbude žádné místo. Informaci Novinkám potvrdil plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Letiště Líně

Článek

Ten měl v úterý jednání na resortu obrany. „Armáda si chce celý prostor ponechat,“ zdůraznil Špoták. Doplnil, že v Líních zůstane i civilní letiště. „Ještě se ovšem povede diskuze, v jaké formě to bude a za jakých podmínek,“ konstatoval.

Hejtman dále uvedl, že tak nezbude v líňském areálu místo pro jakoukoliv průmyslovou výrobu. „Předpokládám, že v následujících měsících budeme jednat s ministerstvem obrany, jak tuto změnu zakomponujeme do zásad územního rozvoje Plzeňského kraje,“ doplnil.

Pro Špotáka není výsledek úterní schůzky nijak překvapující. „Zpráva je pro mě očekávatelná. Armáda v Líních plánuje nové projekty,“ konstatoval.

Česko nedávno ostrouhalo. Na Slovensku ale gigafactory na baterie postaví Číňané

Ekonomika

Uvedené informace následně potvrdili také zástupci resortu obrany. „V areálu bude pokračovat provoz letecké záchranné služby, který zajišťují vojenské vrtulníky pro celý region. Počítáme také s vystavěním základny pro jednotku aktivní zálohy,“ nastínil první zástupce náčelníka Generálního štábu armády Miroslav Hlaváč.

F-35 tu nebudou

Konkrétní plány má resort obrany představit příští týden starostům obcí kolem Líní. „Počkáme si, co nám armáda řekne. Zatím nevíme, do jaké míry se to dotkne našich pozemků,“ sdělil Martin Sobotka (Aktivní Dobřany), jenž stojí v čele Dobřan. Podle něj vypadá úterní zpráva, že by v Líních nebyl žádný průmysl, nadějně. „Ale důležité je, aby se návrh promítl do zásad územního rozvoje Plzeňského kraje,“ doplnil Sobotka.

Armáda nadále považuje tamní letiště za strategickou lokalitu a záložní plochu. „Můžeme všechny ujistit, že zde nebudou umístěny nadzvukové stíhací letouny, včetně F-35. Nebudou tady mít základnu ani nové americké vrtulníky,“ odmítl Hlaváč spekulace.

Volkswagen si Líně vytipoval jako místo, kde by mohla vyrůst obří továrna na výrobu baterií do elektroaut. Nedávno však koncern oznámil, že ze záměru prozatím sešlo.

Volkswagen v Líních zatím nebude

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám