Hlavní obsah

Česko nedávno ostrouhalo. Na Slovensku ale gigafactory na baterie postaví Číňané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Memorandum o výstavbě gigafactory na výrobu baterií do elektromobilů podepsala slovenská vláda s čínskou firmou Gotion High-Tech. Informoval o tom slovenský úřad vlády na svém webu. Výše investice nebyla zatím zveřejněna, ale připravovaný závod vytvoří zhruba 1500 pracovních míst. Česko přitom o podobnou investici nedávno přišlo, Volkswagen nakonec žádnou fabriku na baterie nepostaví.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková (vlevo) se slovenským premiérem Robertem Ficem

Článek

Továrna vyroste ve městě Šurany v Nitranském kraji na ploše 65 hektarů. Spuštění výroby je naplánováno na rok 2026, plný výkon fabrika dosáhne v roce 2027. V první fázi dosáhne závod kapacitu 20 GWh s potenciálem dosáhnout až 40 GWh. Ročně dokáže vyrobit baterie asi do 13 tisíc elektromobilů.

„Zahraniční investice jsou pro naši ekonomiku nevyhnutelným katalyzátorem. Přináší nejen kapitál, ale i pracovní příležitosti a technologické inovace. Naše vláda je garantem stabilního a předvídatelného politického a právního prostředí i garantem profesionality při řízení země. Příchod zahraničních investic, vytváření pracovních míst, technologický transfer a příliv kapitálu do země jsou proto přímým potvrzením vzájemné důvěry mezi vládou a investory,“ řekl slovenský premiér Robert Fico (Směr) při příležitosti podepsání memoranda.

Li Zhen za čínskou společnost uvedl, že v nové éře energetických médií jsou baterie hlavním pilířem přechodu k energetickému skladování. „Máme ambici vybudovat tento projekt jako nejvyspělejší fabriku na baterie s nulovou uhlíkovou stopou nejen v Evropě, ale dokonce i na světové úrovni. Doufáme, že v budoucnu bude Slovensko nejen světovou jednotkou v produkci aut na obyvatele, ale také v produkci baterií na obyvatele,“ řekl Li Zhen.

Gotion High-Tech je exkluzivním dodavatelem pro Volkswagen. VW vlastní zhruba 25procentní podíl ve společnosti, díky čemuž je jejím největším akcionářem.

Výrobu baterií do elektrických automobilů v Šuranech rozběhne společný podnik čínské firmy Gotion a slovenského startupu InoBat Auto s názvem Gotion InoBat Batteries. Slovensko poskytne dotace, pozemky a zajistí připojení k elektrické síti.

Nesplněný slib vlády. Původně měly Líně ustoupit jedině Volkswagenu, teď se hledá jiný investor

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám