Hlavní obsah

Lepšíme se. Počty nově nakažených jsou na polovině oproti minulým měsícům

Epidemická situace se od začátku března, kdy vláda uvalila na Česko lockdown, výrazně zlepšila. Patrné to je například z denních nových přírůstků, které poklesly, a to i o více než polovinu oproti nejhorším dnům z minulých měsíců.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Nejvyšší denní přírůstky potvrzených případů ve srovnání s posledním dnem v obcích

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Za středu přibylo do koronavirových statistik 7015 nově nakažených pacientů. V přechozích dnech byly počty nových případů téměř srovnatelné či dokonce nižší, což ale ovlivnily do jisté míry velikonoční svátky, kdy laboratoře a testovací centra fungovaly v omezeném režimu.

Faktem nicméně zůstává, že epidemická situace se zlepšuje a čísla až na výkyvy setrvale v poslední době klesají. Pro příklad Novinky připravily graf, který srovnává současné počty nakažených s hodnotami z rekordních dnů v posledních měsících.

V nejexponovanějších dnech, jako byl například 5. leden, přibylo 17 399 nových případů, o den později to bylo dokonce 17 770 nových přírůstků. Středeční hodnota, ale i několik dřívějších, je o více než polovinu nižší.

Hamáček: Na konci dubna by se mohly otevírat služby či zahrádky

Domácí

Na zlepšení situace měly do značné míry vliv vládní restriktivní opatření omezující pohyb a setkávání obyvatel. Jaká opatření dominantně zabrala a jaká měla minimální účinek, není možné říct, protože kabinet podle některých odborníků pro to nemá data. K přiblížení se zpět k normálnímu způsobu života dopomohla také ochota velké části veřejnosti opatření a zákazy dodržovat.

Pozitivnější jsou i čísla z obcí

Pozitivní trend je patrný i při pohledu na počty nově potvrzených případů v obcích. Například Ostrava, která ve výše uvedených dnech patřila k nejzasaženějším, se z prosincových a lednových hodnot okolo 600 nových případů dostala ve středu na 149 přírůstků. Podobně kleslo také například Brno.

Kritická situace, zejména v nemocnicích, byla v březnu na západě republiky. V Plzeňském kraji dokonce v některých dnech nezbývala žádná volná lůžka intenzivní péče. Počty hospitalizovaných i nově nakažených rostly v posledních týdnech kvůli šíření nakažlivější britské mutace, která postupovala přes Česko od západu k východu.

Děti na Děčínsku možná v pondělí do školy nepůjdou

Domácí

Čísla z Plzně ale značí, že i zde se situace zlepšila. Zatímco na začátku března si krajské město připsalo 501 nových případů, ve středu jich zaevidovalo jen 85.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám