Hlavní obsah

Lepšíme se. Počty nově nakažených jsou na polovině oproti minulým měsícům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemická situace se od začátku března, kdy vláda uvalila na Česko lockdown, výrazně zlepšila. Patrné to je například z denních nových přírůstků, které poklesly, a to i o více než polovinu oproti nejhorším dnům z minulých měsíců.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Nejvyšší denní přírůstky potvrzených případů ve srovnání s posledním dnem v obcích

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Za středu přibylo do koronavirových statistik 7015 nově nakažených pacientů. V přechozích dnech byly počty nových případů téměř srovnatelné či dokonce nižší, což ale ovlivnily do jisté míry velikonoční svátky, kdy laboratoře a testovací centra fungovaly v omezeném režimu.

Faktem nicméně zůstává, že epidemická situace se zlepšuje a čísla až na výkyvy setrvale v poslední době klesají. Pro příklad Novinky připravily graf, který srovnává současné počty nakažených s hodnotami z rekordních dnů v posledních měsících.

V nejexponovanějších dnech, jako byl například 5. leden, přibylo 17 399 nových případů, o den později to bylo dokonce 17 770 nových přírůstků. Středeční hodnota, ale i několik dřívějších, je o více než polovinu nižší.

Hamáček: Na konci dubna by se mohly otevírat služby či zahrádky

Domácí

Na zlepšení situace měly do značné míry vliv vládní restriktivní opatření omezující pohyb a setkávání obyvatel. Jaká opatření dominantně zabrala a jaká měla minimální účinek, není možné říct, protože kabinet podle některých odborníků pro to nemá data. K přiblížení se zpět k normálnímu způsobu života dopomohla také ochota velké části veřejnosti opatření a zákazy dodržovat.

Pozitivnější jsou i čísla z obcí

Pozitivní trend je patrný i při pohledu na počty nově potvrzených případů v obcích. Například Ostrava, která ve výše uvedených dnech patřila k nejzasaženějším, se z prosincových a lednových hodnot okolo 600 nových případů dostala ve středu na 149 přírůstků. Podobně kleslo také například Brno.

Kritická situace, zejména v nemocnicích, byla v březnu na západě republiky. V Plzeňském kraji dokonce v některých dnech nezbývala žádná volná lůžka intenzivní péče. Počty hospitalizovaných i nově nakažených rostly v posledních týdnech kvůli šíření nakažlivější britské mutace, která postupovala přes Česko od západu k východu.

Děti na Děčínsku možná v pondělí do školy nepůjdou

Domácí

Čísla z Plzně ale značí, že i zde se situace zlepšila. Zatímco na začátku března si krajské město připsalo 501 nových případů, ve středu jich zaevidovalo jen 85.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám