Hlavní obsah

Děti na Děčínsku možná v pondělí do školy nepůjdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Posunutí zahájení výuky o týden chce pro Děčínsko Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem. Na Děčínsku je v počtu nemocných situace v Ústeckém kraji dlouhodobě nejhorší. Nařízení hygieniků musí podle ředitelky Lenky Šimůnkové schválit ministerstvo zdravotnictví. Mělo by to podle ní být ještě ve čtvrtek, nejpozději v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Připravujeme rozhodnutí, posíláme ho ke schválení na ministerstvo zdravotnictví. Nyní jsem dopracovala i odborné zdůvodnění, právě jim to budeme posílat, uvidíme, jestli nám to odsouhlasí,“ řekla Právu po 13. hodině Lenka Šimůnková.

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger ve čtvrtek zdůrazňoval v České televizi, že rozhodnutí je na lokální samosprávě a krajských hygienických stanicích. Odkazoval přitom na Zlínský kraj, který naopak oznámil, že od pondělí nakonec otevře školy a část obchodů, ač původně uvažoval, že nikoliv. ,,Rozhodli, že budou postupovat stejným způsobem jako ve zbytku republiky,“ řekl.

Kdo je nový ministr zdravotnictví Arenberger

Domácí

Odklad zahájení výuky má být na Děčínsku posunut o týden, od 12. do 18. dubna. „Je to podle zákona o ochraně veřejného zdraví, pandemický zákon totiž školy omezit neumožňuje,“ uvedla Šimůnková.

Hygienici jsou v kontaktu s krajským úřadem, ten zase s obcemi s rozšířenou působností, které informují školy ve svém obvodu. „Jakmile to dostaneme zpátky z ministerstva, okamžitě to předáme krajskému úřadu a ten rozhodnutí okamžitě zpřístupní obcím,“ doplnila Šimůnková.

Blatný měl říct, které školy v pondělí neotevřou. Místo něj to nikdo neudělal

Domácí

Situace na Děčínsku je v kraji dlouhodobě nejhorší, na okres připadá v přepočtu 324 nakažených na 100 tisíc obyvatel, což je téměř nejvíce v celém Česku. Podle hygieniků bylo na Děčínsku v úterý téměř 2000 nakažených, za posledních sedm dní jich přibylo 420.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám