Hlavní obsah

Legalizace konopí by přinesla až 1,8 miliardy, tvrdí Piráti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát by podle Pirátů mohl po legalizaci užívání konopí ročně získávat na daních 650 milionů až 1,8 miliardy korun. Vyplývá to podle nich ze studie, kterou si nechali vypracovat. Materiál také navrhuje různé možnosti regulace trhu s marihuanou včetně povinné registrace jejích uživatelů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Studii chce strana příští týden předložit koaličním partnerům. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) již před týdnem informoval, že se zákon o regulaci trhu s konopím připravuje.

„Zdaněním získáme miliardy korun ročně a zároveň zamezíme zbytečným výdajům na represi. Pokud se nám navíc povede regulovaný trh spustit společně s tím německým, bude to pro naši ekonomiku znamenat obrovské příležitosti v oblasti exportu,“ uvedla ve středu pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

Vobořil hledá podporu pro regulovaný legální prodej konopí

Domácí

Cílem je podle ní také omezit černý trh a přístup mladistvých ke konopí. V možnostech regulace trhu se inspirovali v USA, kde je pro prodej potřeba licence, v Kanadě, kde je zakázaná reklama a zároveň běží informační kampaně ke snižování škod, a v Uruguayi, která zavedla registr legálních uživatelů.

Podle vedoucí pirátského meziresortního týmu Návykové chování Jany Michailidu jde zatím jen o prvotní návrh, o němž se ještě bude diskutovat. Registr by prý umožnil regulovat množství za měsíc, které si bude možné koupit, nebo kontrolovat, že je věk nakupujících vyšší než 18 let. Stigmatizace osob, které se do registru zapíšou, se neobává. „Nastavení legálního trhu postupně povede k destigmatizaci užívání konopí,“ domnívá se.

Podobně jako ČR se podle europoslance Mikuláše Peksy na možnou legalizaci marihuany připravuje Německo, Malta nebo Lucembursko.

Marihuanu užívá každý desátý obyvatel Česka

Krimi

Náklady na zavedení registru studie odhaduje na 100 milionů korun, dalších 30 milionů by mělo být vyhrazeno na prevenci škodlivého užívání konopí. Odhaduje, že nyní stojí represe uživatelů, ať už práce policie, či uvěznění odsouzených za drogové delikty související s konopím, zhruba 600 milionů korun ročně. Podle Michailidu navíc nevede ke snižování poptávky ani neomezuje černý trh.

„Škodlivost konopí je na mezinárodních srovnávacích žebříčcích až daleko za alkoholem a tabákem, jak ve škodlivosti pro uživatele, tak pro jeho okolí,“ uvedla poslankyně Kocmanová.

V ČR je povoleno užívání konopí pro léčebné účely, může ho předepsat asi 200 lékařů, nejčastěji pacientům s rakovinou nebo roztroušenou sklerózou, případně na neutišitelnou bolest. Podle údajů Státní agentury pro konopí pro léčebné použití ho loni mělo předepsáno 4600 pacientů. Jejich počet se zvyšuje, meziročně jich přibylo asi o čtvrtinu.

Léčebné konopí se dováží, české čeká

Ekonomika

Nelegálně užívá marihuanu podle odhadů asi 125 000 lidí. Legální drogy jsou rozšířené násobně víc. Podle dat z Národního výzkumu užívání alkoholu a tabáku v České republice 2021 je kuřáků v populaci zhruba čtvrtina, roste obliba elektronických cigaret a dalších alternativních způsobů.

Alkohol pije každý druhý den či častěji zhruba každý šestý Čech nad 15 let, přibývá ale i abstinentů, loni jich bylo 17,7 procenta. Podle dřívějšího vyjádření Vobořila je závislých na alkoholu v ČR asi 150 000 lidí. Dalších přibližně půl milionu užívá alkohol nadměrně a v riziku závislosti se pohybuje.

Anketa

Měl by stát legalizovat prodej konopí?
Ano, jde o zbytečnou regulaci.
68,9 %
Ne, marihuana by neměla být legálně dostupná.
31,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2143 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám