Hlavní obsah

Labe si pohrávalo s loďmi jako s ořechovými skořápkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako bezmocné skořápky ořechů v prudkém proudu vypadaly při vánoční povodni jachty zakotvené u mol při rekreačním areálu v Týnci nad Labem na Kolínsku. Lodě na 933. říčním kilometru velkou vodu, která se hnala přes jez se zdymadlem, jako zázrakem přečkaly bez větších šrámů. Některá z šestnácti přístavišť ale kmeny naplavených stromů totálně zdemolovaly.

Pohnout s uvázlou lodí není sranda ani pro partu zkušených vodákůVideo: Vladislav Prouza, Novinky

 
Článek

Následky povodně likvidovali lodníci spolu s personálem týnecké Mariny ještě ve čtvrtek. Prakticky tři dny se nezastavili z obav z další povodňové vlny a hned tak se nezastaví.

Labe, jenž v oblasti Týnecka obvykle při průtoku okolo čtyřiceti kubíků za sekundu dosahuje dvou metrů, nabralo na síle. „Voda, jež ničí všechno, co jí stojí v cestě, začala stoupat na Štědrý večer. Vrcholu dosáhla 25. prosince, kdy labská hladina stoupla o skoro čtyři metry při průtoku čtyři sta šedesát kubíků,“ přiblížil spolumajitel týnecké Mariny Josef Hájek. „Největší problémy dělaly plovoucí kmeny stromů a všelijaký naplavený nepořádek,“ dodal.

Labe i Vltava mají nejvyšší povodňový stupeň

Domácí

Část lodí, jejichž posádky se rozhodly riskantně manévrovat v silném proudu, stačila odplout do bezpečí nedalekého slepého říčního ramene. Zůstaly čtyři, z nichž některé po odpadnutí vody uvázly kýlem na zatopeném chodníku podél přístaviště. „Ve dne v noci jsme lítali a přivazovali lodě, aby je nevzal proud. Svátky pro nás nebyly. Teď, když voda klesá, děláme pravý opak. Vyprošťujeme je z mělčiny,“ popsal Hájek. „Ještě předevčírem nebyl jez nad přístavem pod vodou ani vidět,“ doplnil jeden z lodníků.

Pohnout lodí není legrace

Pohnout těžkou jachtou uvázlou na mělčině nebyla pro několik chlapů od vody vybavených lany žádná legrace. Jednu z lodí se snažili vyprostit celé dopoledne. „Kmeny stromů se naštěstí zastavily o mola a nezasáhly lodě. Pokud by se nějaká z nich utrhla, nastal by velký problém,“ říká Hájek. „Vodácká sezona dávno skočila, ovšem někteří liknavější vodáci nechávají jachty ukotvené na vodě. Jeden z nich nikomu nic neřekl a odjel do Thajska. Jeho loď měla namále. Kdyby se utrhla, k čemuž mnoho nescházelo, nadělala by pěknou paseku,“ přiblížil Hájek.

Neovladatelná loď o váze sedmi tun by mohla zdemolovat jez, vodní elektrárnu, ne-li něco horšího. „Byla by to na řece časovaná bomba. Měli jsme spoustu potíží abychom to pomocí silných lan ustáli,“ vzpomněl Hájek.

Premiérová vánoční povodeň

Vody se lodníci od středního toku Labe nebojí. Povodeň, jako o letošních Vánocích, tady prý ale ještě nebyla. „Bylo to nejhorší, co jsme zažili. Škody vyčíslovat nebudeme, stejně nám nikdo nic nedá,“ řekl Hájek.

Voda při týnecké Marině klesla ve čtvrtek na tři metry. „Běžně tady bývá dva dvacet. Ještě o osmdesát čísel to musí klesnout, abychom byli na normálu a byl vidět chodník,“ předjímal Hájek.

Povodně nepřestavují v příbřežním Týnci nad Labem žádnou zvláštnost. Za poslední čtvrt století jich tady prošlo několik. „Nepamatuji, jako že už toho pamatuji hodně, že by se něco takového stalo o Vánocích. Škoda, že to odnesla zrovna jedna z nejhezčích lokalit, zdejší Marina s vodáckým kempem,“ uzavřel týnecký starosta Dušan Žmolil.

FOTO: Povodně na Labi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám