Hlavní obsah

Labe i Vltava mají nejvyšší povodňový stupeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodňový stav mělo v Česku ve čtvrtek ráno 40 míst. Nejvyšší stupeň ohrožení zůstával na čtyřech místech na Labi a vystoupala na něj kvůli upouštění vody z lipenské přehrady také Vltava v Českém Krumlově. Nižší povodňový stupeň pohotovosti hlásilo v 8 hodin devět míst. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Lidé si prohlíží zaplavené hřiště u Labe, na kterém platí třetí povodňový stupeň, 27. prosince 2023, Lovosice, Litoměřicko.

Článek

Výstraha před rozvodněním toků platí v oblastech kolem řek Labe, Moravy a kolem dolních toků Vltavy a Ohře.

„Během včerejška (středy) a v noci na dnešek vykazovala většina toků poklesy. Na dolním Labi ještě hladina velmi mírně stoupá, nebo je setrvalá,“ uvedl ve čtvrtek ČHMÚ.

Na třetím povodňovém stupni ohrožení bylo Labe ráno v Děčíně, Ústí nad Labem, Litoměřicích a Kostelci nad Labem na Mělnicku.

V Českém Krumlově je nejvyšší povodňový stupeň Vltavy

Domácí

V Němčicích na Pardubicku hladina Labe z třetího na druhý stupeň klesla kolem 3 hodiny ranní. Vltava v Českém Krumlově na stupeň ohrožení vystoupala v době mezi půlnocí a 03:00 a vrátila se na něj po 05:30.

Český Krumlov zasáhla povodeňVideo: PF, Novinky

Povodňovou pohotovost hlásily ráno vedle Němčic také Labe v Mělníku, Vltava ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku, Ohře v Lounech, řeka Bílina v Trmicích na Ústecku, Sázava v Kácově na Kutnohorsku a Nespekách na Benešovsku, Chrudimka na vodočtu Padrty na Chrudimsku a řeka Morava v olomouckých Nových Sadech.

Na dalších 26 místech byl nejnižší povodňový stupeň bdělosti.

Hladiny toků se začaly zvedat před Štědrým dnem kvůli dešťům a výraznému oteplení, které způsobilo tání sněhu.

Od úterý už na většině toků, které dosáhly některého ze stupňů povodňové aktivity, hladiny stagnovaly, anebo mírně klesaly. Vzestup hladiny se na Labi v Ústeckém kraji očekává kvůli dotékání vody z povodí.

Voda z rozvodněných toků se někde dostala do budov, další objekty jejich majitelé preventivně vyklidili.

Komplikace voda způsobovala v dopravě, zaplavila některé silnice nebo podjezdy. Počet takzvaných technických zásahů hasičů se například v úterý zvýšil na několikanásobek obvyklého množství.

Reklama

Výběr článků

Načítám