Hlavní obsah

Kuleba: Je potřeba posílit pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by státy neposkytovaly Ukrajině zbraně, válku by to neukončilo a životy by to nezachránilo, řekl v pondělí při návštěvě Česka ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Pomoc je podle něj třeba naopak posílit. Prohlásil také, že si je jist, že Ukrajina nakonec zvítězí. Míní také, že vítězství zničí plán ruského prezidenta Vladimira Putina na zruinování evropského hospodářství.

Foto: Staff, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba během rozhovoru s agenturou Reuters v Kyjevě

Článek

„Nikdo nechce mír víc než Ukrajina. Je potřeba ale posílit pomoc, úkolem diplomacie je vyjednávat nyní o zbraních, nikoli o příměří. Cesta vede přes vítězství na bojišti,“ uvedl v projevu na poradě českých velvyslanců v Černínském paláci Kuleba.

Zdůraznil, že si je jist, že Ukrajina nakonec vyhraje. „Jak řekl Václav Havel, jediná prohraná bitva je ta, kdy se vzdáme před bojem. Ukrajina nikdy nevzdá boj za svoji ani vaši svobodu,“ prohlásil.

A doplnil, že ukrajinské vítězství zničí Putinův plán na zruinování evropského hospodářství.

Nervozita v naší zemi je důsledkem ruské agrese, řekl Fiala

Domácí

„Evropa nebude bezpečná, dokud Ukrajina nebude v NATO,“ uvedl také.

Čechům poděkoval za pomoc Ukrajincům, kteří byli nuceni utéct před válkou v zemi. Zmínil také pražské jaro.

„Sovětské tanky možná rozdrtily pražské jaro, ale nepodařilo se jim rozdrtit vaši vůli po svobodě. Zachovali jste si svobodou zemi, když ruské tanky vjely na Ukrajinu,“ připomněl.

Zmínil také, že na Ukrajině se na podzim uskuteční fórum obranného průmyslu, byly pozvány stovky předních zbrojařských firem z celého světa.

S projevy v pondělí na poradě vystoupili také premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Mluvili především o mezinárodní situaci spojené s ruskou agresí na Ukrajině.

Po 15. hodině vystoupí Kuleba, k velvyslancům promluví po bilaterální schůzce s Lipavským.

V pondělí přijede do Česka Kuleba

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám