Hlavní obsah

Nervozita v naší zemi je důsledkem ruské agrese, řekl Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku je podle premiéra Petra Fialy (ODS) ruská imperiální politika. Částečně se to podle něj podílí na nervozitě ve společnosti. Ostražitost je však potřeba i před kroky Číny, která konflikt sleduje s ohledem na své ambice, řekl v pondělí na zahájení porady českých velvyslanců Fiala.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Rok, který máme za sebou, byl mimořádně náročný. Česko stálo v čele Rady EU v situaci, kdy Ukrajina, ale i celé západní společenství, čelí ruské agresi. Šance na rychlé vyřešení konfliktu se ukázaly jako malé a stále se ztenčující. Důsledky ruské agrese jsou mnohonásobné a do jisté míry se podepisují i na určité nervozitě, kterou pociťujeme v naší zemi,“ prohlásil Fiala v pondělí ve svém projevu na úvod třídenního setkání českých diplomatů v Černínském paláci, sídle ministerstva zahraničí.

„Nová bezpečnostní strategie nám celkem nepřekvapivě říká, že konkrétní bezpečnostní hrozbou číslo jedna nám zůstává ruská imperiální politika. Je mimo jakoukoliv diskusi, že ruské pokusy o opětovné vytvoření sfér vlivu je potřeba zastavit, jinak to povzbudí nejen Putinův režim, ale budou povzbuzeni i další agresoři. I nadále platí, že odstrašování a izolování Ruska můžeme provádět pouze společně s našimi spojenci,“ řekl premiér.

Fiala v proslovu mimo jiné poděkoval zástupcům české diplomacie za jejich práci.

Lipavský: Ukrajina patří do NATO i EU, ale ne hned

Domácí

Podle Fialy je nejsilnějším vzkazem pro Rusko „naše jednota“, byť je potřeba mít na mysli to, že s přibývajícím časem může být stále nákladnější. „Přesto ji musíme udržovat a posilovat. Musíme neustále a na všech úrovních vysvětlovat, že naše solidarita zachraňuje konkrétní lidské životy. Že naše solidarita je nejen správná, ale i nezbytná,“ dodal.

Česko se proto musí nejvíce zaměřit na bezpečnost a utužování zahraniční a ekonomické spolupráce. Fiala připomněl i nutnost pokračování civilní i vojenské pomoci napadené Ukrajině, a to v souvislosti s urychlením jejího přijetí do EU a NATO.

Lipavský: Nemůžeme před zlem zavírat oči

Cíl pokračovat v pomoci Ukrajině potvrdil na setkání i šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). „Brutální útok proti Ukrajině je součástí mnohem většího boje Ruska proti liberální demokracii, svobodě a lidským právům. Je naším společným úkolem Rusku zabránit v tom, aby uspělo. Naše politika je založená na historické zkušenosti a opírá se o hodnotové principy. Jedním z těchto principů je neústupnost vůči zlu,“ míní Lipavský.

Rusko podle něj zvyšuje počet hybridních útoků s cílem narušit jednotu západních zemí a oslabit podporu Ukrajině. „Je zřejmé, že v tomto Moskva cítí svou šanci. Upevňování této jednoty proto musí být naším základním úkolem v následujících měsících a letech tak dlouho, dokud Rusko nezmění své agresivní chování. Před páchaným zlem nemůžeme zavírat oči, a to jak kvůli jeho obětem, tak i kvůli nám samým,“ prohlásil ministr.

Nezávislost na ruském plynu, brzy i ropě

Fiala se v projevu dotkl také energetické nezávislosti na Rusku. „Museli jsme celou energetickou bezpečnost od základu změnit. Nejdůležitější bylo skoncovat s naší závislostí na Rusku. Dnes jsme v situaci, kdy jsme téměř stoprocentně nezávislí na ruském plynu, což je zásluhou správného a včasného jednání naší vlády, ale také expertů napříč veřejnou správou,“ řekl premiér s tím, že v dohledné době, po dokončení rozšíření ropovodu TAL, se Česko obejde i bez ruské ropy.

Vláda usiluje také o úplný přechod na americké a francouzské palivo do jaderných elektráren.

Pozor na Čínu

Česká republika by měla být podle premiéra Fialy ostražitá také před kroky Číny, která válku na Ukrajině „sleduje s ohledem na své vlastní mocenské ambice“.

Podle ministra Lipavského nyní Česko pracuje na revizi vztahů s Čínou.

„Čína se stále více stává nejen konkurentem, ale především systémovým rivalem, který se snaží změnit světový řád podle svých představ. A ty jsou často neslučitelné s těmi našimi. Rostoucí asertivita až agresivita Pekingu pro nás představují ohrožení a přinášejí rizika. Bezprostředně jde o spojenectví s Ruskem, výhledově to může být snaha o silové sjednocení s Tchaj-wanem, které by na Evropu mělo devastující ekonomické dopady,“ vysvětlil Lipavský.

Experti: Význam zásobníků plynu poroste, zájem státu o ně je pochopitelný

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám