Hlavní obsah

Kuba: Škrtat vánoční osvětlení? Pokrytecké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nekorektní zvyšovat veřejné výdaje v krizi tím, že se přidá obecním a krajským zastupitelům, a zároveň rušit osvětlení vánočních stromečků, řekl v rozhovoru pro Právo jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS).

Foto: Oldřich Danda, Právo

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS)

Článek

Jak hodnotíte vládní pomoc občanům v energetické krizi? Vláda před měsícem zrušila příspěvek na teplo, přitom teplárny zdražují.

Nesedím u koaličních jednání, těžko se mi tak vládní kroky komentují. Za mě je obecně důležité, aby pomoc směřovala tam, kam má. Pětitisícový příspěvek na dítě se mi zdál zbytečně plošný, stejně jako úsporný tarif, který směřoval do rodin, co jej příliš nepotřebovaly. Je důležité, aby zvláště v krizi pomoc směřovala cíleně, a ne abychom roztáčeli inflační spirálu a zatěžovali veřejné výdaje.

Vládní rozhodnutí přidat zastupitelům jste ale zkritizoval.

To považuji za absolutně nesmyslný nápad a nesprávný krok. Bavíme se o situaci, kdy řada lidí má problémy platit za energie, řada firem si musí poradit se zvýšenými náklady a ještě hledat cesty, jak zvyšovat zaměstnancům platy.

Přijde mi nekorektní zvyšovat veřejné výdaje tím, že budeme přidávat zastupitelům. Pokud nejsou uvolnění, tak by na svých platech neměli být závislí, zastupitelem by se měl člověk chtít stát hlavně proto, že chce něco ve svém městě či kraji měnit. Zvýšení odměn zastupitelů bude dělat velkou částku na vrub už tak zatíženého státního rozpočtu.

Vláda chce přidat zastupitelům deset procent

Domácí

Některá města chtějí kvůli energetické krizi omezovat vánoční osvětlení, vy jste se ale postavil proti tomu…

Já jsem velký příznivec šetření, ale šetřit se dá mnohem efektivněji. Přijde mi pokrytecké hrát si na to, že ušetříme na osvětlení vánočního stromečku, a v rozpočtu města pak uteče mnohem víc peněz. Pokládám za úsměvné tvrdit lidem, že si krajské město, jako jsou například České Budějovice, nemůže dovolit stotisícový výdaj na zábavu pro děti.

Navíc, všechno se nedá vyčíslit jen ekonomickou hodnotou. Předloni a loni byla pandemie covidu, teď je válka. Najednou zjistíme, že nám roky života utíkají, a pořád budeme něco odkládat? Já to odmítám. Musíme taky normálně žít, ten čas nám nikdo nevrátí a zodpovědný politik by měl šetřit jinde a na tyto výdaje najít peníze vždy.

Je smutné, že lidé, co pracují ve státním sektoru a berou peníze z daní, nemají ochotu udělat něco navíc

V Jihočeském kraji jste rozjeli pomoc nízkopříjmovým rodinám, kterým byste financovali mimoškolní aktivity pro děti. Na vašem Facebooku jste ale kritizoval, že se ředitelé škol často nechtějí do tohoto programu zapojit.

Postoj některých ředitelů mě překvapil. Používají zaklínadlo, že je to pro ně administrativní zátěž, což je směšné. Na tomto programu není nic složitého, je úplně jednoduchý. Všechny sportovní kluby, co žádají o dotaci, podstupují stejný proces. Dokonce nás někdo udal na ministerstvu vnitra a chtěl tento program zpochybnit. Ministerstvo se vyjádřilo, že máme všechno zpracováno správně a v souladu s GDPR. Pro mě je smutné, že lidé, co pracují ve státním sektoru a berou peníze z daní, nemají ochotu udělat něco navíc.

My jsme taky museli rozjet nad rámec běžné činnosti očkovací centrum a teď asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky. Kdybych se stavěl k věcem stejně jako někteří ředitelé, tak není ještě nikdo naočkovaný a uprchlíci spí na ulici.

Jak vnímáte, že koalice Spolu nejenže nepřišla s vlastním kandidátem na prezidenta, ale nepodpořila ani konkrétního kandidáta? Vyslovila podporu hned třem, Petru Pavlovi, Danuši Nerudové a Pavlu Fischerovi.

Nesedím v nejužším vedení ODS a u těchto jednání jsem nebyl, ale akceptuji rozhodnutí Petra Fialy a vedení strany doporučit kandidáty s demokratickým pohledem na svět. Když si voliči vyberou jednoho z těchto doporučených kandidátů, mají jistotu, že všichni budou schopni prezidentský úřad zastávat.

Vy sám byste preferoval koho?

Se zveřejněním svého favorita si počkám. Na kampaň se těším, doufám, že bude zajímavá.

Anketa

Měla by města šetřit na vánočním osvětlení a výzdobě?
Ano
25,8 %
Ne
74,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4228 čtenářů.

Kandidatura Babiše je hrozbou pro Česko, míní generál Pavel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám