Hlavní obsah

Kandidatura Babiše je hrozbou pro Česko, míní generál Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za nepřekvapivé označil nedělní oznámení kandidatury Andreje Babiše (ANO) na post prezidenta republiky jeho největší soupeř generál Petr Pavel. Navzdory tomu, že Babiš podle něj vnese do debat nový vítr, považuje jeho kandidaturu za ohrožení České republiky. Danuše Nerudová reagovala slovy, že Babiš nenašel nikoho lepšího, než je on sám.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát na prezidenta ČR armádní generál v.v. Petr Pavel

Článek

„Vzhledem k intenzivní palebné přípravě, které v posledních týdnech čelím, mě vůbec nepřekvapuje, že Andrej Babiš do toho jde. Osobně se těším, že do debat přinese oživení, ale obecně jeho kandidaturu vnímám jako hrozbu pro Českou republiku, a to kvůli populismu, který zosobňuje,“ sdělil Novinkám generál Pavel krátce po Babišově oznámení.

Babiš s kandidaturou dlouho váhal, několikrát posouval termín, kdy veřejnosti sdělí, zda se rozhodl do boje o Hrad zapojit. Oznámení se očekávalo na pondělní tiskové konferenci, šéf nejsilnější opoziční strany tak však učinil už v neděli večer na TV Nova.

KOMENTÁŘ: Hubená koza Babiš – Alex Švamberk

Komentáře

Ačkoliv měsíce Babiš svou kandidaturu nepotvrzoval ani nevyvracel, tak předvolení průzkumy o jeho šancích informovaly. Dlouho měl ze všech potenciálních i již oznámených kandidátů největší šance, avšak v poslední době jej předstihl právě Pavel, se kterým by podle posledního šetření agentury Stem/Mark prohrál v druhém kole.

Vítězství Pavlovi nad Babišem přisoudil také v říjnu zveřejněný průzkum agentury Median, podle něhož by první jmenovaný pomyslný duel vyhrál už v prvním kole. Petr Pavel by získal podle 24 procent, Babiš pak o půl procentního bodu méně. Na třetí příčce by se umístila Danuše Nerudová s deseti procenty. Ve druhém kole by pak Babiše podle této agentury porazilo kromě Pavla hned několik dalších kandidátů.

Dva se hádají, třetí se směje?

S reakcí na Babišovo oznámení na svém Twitteru přispěchala také další silná kandidátka a někdejší rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. V narážce připomněla, že oba muži, Pavel i Babiš, mají komunistickou minulost, kterou budou muset v kampani voličům vysvětlovat.

Historik Blažek: Pavel předkládá příběh, který neodpovídá pravdě

Domácí

„Andrej Babiš ani po dlouhém pátrání nenašel nikoho lepšího než je on sám, přestože mu prognózy do druhého kola moc šancí nedávají. Zatímco pánové protikandidáti budou v kampani řešit svou minulost, já jsem připravena zaměřit se na budoucnost nás všech,“ napsala Nerudová.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám