Hlavní obsah

Kuba: Kromě Budějovic ODS sama nevyhrála nikde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opozičním ANO a SPD se podařilo využít náladu lidí a vyvolat referendum proti vládě. ODS to musí analyzovat, řekl v neděli Právu jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů za ODS Martin Kuba.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jihočeský hejtman Martin Kuba slaví vítězství ODS v Českých Budějovicích.

Článek

Označil byste výsledek ODS či koalice SPOLU ve volbách za úspěch? V sobotu jste řekl, že se ANO podařilo zvednout lidi proti vládě.

Výsledek ANO je v řadě měst větší než náš a vidíme to i v okresních městech, kde ANO vyhrálo i přesto, že tam mělo neznámého lídra. Když strana uspěje bez známého lídra, je to důkaz, že její značka funguje.

Fenomén „pojďme to vládě ukázat“ u ANO i SPD zafungoval

Podařilo se jim i využít náladu lidí. Jedním z dalších důkazů je úspěch SPD. Ti u nás v Českých Budějovicích porazili piráty i spojenou TOP 09 s KDU-ČSL. To není legrace. Samostatná ODS nezvítězila nikde kromě Českých Budějovic. I v Praze, PlzniBrně uspěla v kombinaci s jinými stranami. Je to třeba vyhodnotit.

Takže ODS prohrála?

Tak bych to neřekl. V Budějovicích jsme vyhráli, ale je teď na vedení ODS, aby výsledky vyhodnotilo. Já jen říkám, že fenomén ANO se opravdu objevil a referendum proti vládě se jim do jisté míry vyvolat podařilo.

V Ostravě chtějí pokračovat ANO, SPOLU a Piráti, možná přiberou i Ostravaka

Komunální volby

Komunální volby jsou o osobnostech a těžko se vyhodnocují, ale výsledky z krajských měst už politickou situaci odrážejí. ODS z toho musí udělat závěr.

I třeba v personálním slova smyslu, myslíte?

Musí se to vyhodnotit v tom smyslu, kdo v jakém městě kandidoval, ale jinak na personální výměny není čas. ODS vládne a má důležitou roli provést republiku touto krizí. Nesmí se ale stát, že jí společnost nebude rozumět. Tyto volby byly dobrý signál, abychom zmapovali, co se kde děje. Kde se nám podařilo posty obhájit a proč a jaké závěry se z toho dají vyvodit.

Šéf ODS a premiér Petr Fiala řekl, že pokud to bylo referendum proti vládě, tak že voliči ocenili její práci. S těmito slovy tedy nesouhlasíte?

Ne že bych nesouhlasil, neznám ani všechny výsledky z celé ČR, abych to vyhodnotil, jen říkám, že je evidentní, že fenomén „pojďme to vládě ukázat“ u ANO i SPD zafungoval.

V Českých Budějovicích je koalice ODS s ANO údajně dohodnutá. Doporučil byste ji i v jiných městech?

Zatím není nic dohodnutého, je to otevřená věc. Budeme jednat se všemi stranami, a ostatně byl jsem to já, jako hejtman, kdo v Jihočeském kraji složil koalici proti ANO.

Kuba: Volby byly i referendem o vládě

Komunální volby

Musím ale říct všem, co nám teď radí, abychom složili koalici na vládním půdorysu, že je potřeba, aby se lidé z ostatních stran do zastupitelstva vůbec dostali. Ze STAN neuspěl nikdo, TOP 09 se musela spojit s KDU-ČSL a stejně mají jen tři zastupitele, to je jeden a půl křesla na každou stranu, a piráti jsou na tom velmi podobně.

Koalice na vládním půdorysu se tedy velmi dobře radí, ale velmi těžko skládá. Jednání teprve začínají a potkáme se se všemi, jen neuvažujeme o spolupráci s SPD. Ale je chyba, když jsou naši partneři tak slabí, že se s nimi reálná koalice nedá složit.

Jak vidíte výsledky senátních voleb? V mnoha obvodech se kandidátům za ODS podařilo uspět, voliči ale dávali zhusta hlasy i protestním kandidátům.

U nás na jihu dopadly senátní volby dobře, oba kandidáti za ODS (Tomáš Jirsa za Český Krumlov a Marek Slabý v Táboře) v prvním kole zvítězili, ostatní obvody jsem nestačil sledovat. Všem ale říkám, že druhé kolo je úplně jiný závod a znovu se jde na startovní čáru.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky komunálních a senátních voleb?
Ano
11,4 %
Spíše ano
43,5 %
Spíše ne
20,3 %
Vůbec ne
24,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2928 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám