Hlavní obsah

V Ostravě chtějí pokračovat ANO, SPOLU a Piráti, možná přiberou i Ostravaka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V moravskoslezské metropoli chce hnutí ANO ústy svého lídra a dosavadního primátora Ostravy Tomáše Macury pokračovat ve spolupráci se SPOLU a Piráty. Koalici by navíc rád rozšířil o další subjekt – hnutí občanů Ostravak.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vítězství v Ostravě obhájilo ANO stávajícího primátora Tomáše Macury.

Článek

Lídr ANO Macura Právu potvrdil, že už se zástupci vítězného hnutí potkali se zástupci SPOLU. A to poprvé ještě v sobotu večer, podruhé pak v neděli ráno. „Zatím jsme se bavili o programových shodách či neshodách, prozatím se posouváme dále a budeme pokračovat v jednáních o případných resortech a jejich personálním obsazení,“ poznamenal a dodal, že kromě SPOLU bude ANO jednat v Ostravě i s Piráty. „S těmi jsme hovořili jenom telefonicky a potkat bychom se měli v pondělí. Stejně jako s hnutím Ostravak,“ vysvětlil.

„Tam jsme zjistili, že v nějakém úplně dramatickém rozporu nejsme, což je logické, když jsme byli čtyři roky v koalici. Vyjasňovali jsme si některé zásadní věci a domluvili jsme se, že v průběhu týdne budeme v těch jednáních pokračovat a budeme precizovat už postavení v radě i personální obsazení. To jsme zatím neřešili,“ dodal lídr kandidátky SPOLU Jan Dohnal.

Dodal, že do pondělí či úterý, kdy se oba subjekty setkají opět, bude SPOLU samostatně jednat i s dalšími stranami – Piráty, Ostravakem a Starosty pro Ostravu.

„Nebráníme se žádnému modelu, takže pokud bude to rozšíření věcné, tak proč ne,“ odpověděl Dohnal na dotaz, zda souhlasí s případným rozšířením koalice, jak navrhuje Macura.

Současně připojil, že jednání SPOLU nepovede se zástupci SPD ani komunisty, protože jsou pro ně nepřijatelní.

Náchodské volby ovládl Birke

Komunální volby

V Ostravě bude mít vítězné hnutí ANO v 55členném zastupitelstvu 21 míst. Druhé SPOLU devět, třetí Ostravak osm a čtvrtá SPD sedm mandátů. Čtyři zastupitele budou mít Starostové pro Ostravu a po třech Piráti a KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám