Hlavní obsah

Krizím navzdory. S vlastními životy jsou Češi spokojeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory válečnému konfliktu na Ukrajině a s ním souvisejícím obtížím bylo loni s vlastním životem spokojeno osm z deseti Čechů. Pro větší část lidí byl rok 2022 úspěšný, naopak dopady na společnost veřejnost vnímá vesměs negativně. Plyne to z šetření společnosti STEM.

Foto: Novinky

Spokojenost Čechů se svým životem

Článek

Spokojenost s vlastním životem v lednu deklarovalo 81 procent lidí, což je podobné číslo jako loni (82 procent) a jen o málo nižší než v roce 2020 (85 procent) nedlouho před prvním výskytem onemocnění covid-19 v ČR.

„Znovu se potvrzuje, že společenské dění prochází filtrem subjektivní interpretace, do níž se promítá zhodnocení vlastních možností i srovnání se situací lidí v blízkém sociálním okolí,“ uvedl Stem.

Za úspěšný označilo rok 2022 57 procent dotázaných. O rok dříve to bylo 60 procent lidí a v roce 2020 to bylo 58 procent respondentů. Před epidemií covidu to nicméně bylo 73 procent lidí.

Mají dobrou práci i rodinu, přesto bývají čtyřicátníci nejméně spokojení

Zdraví

„Zatímco životní spokojenost zračí souhrnné hodnocení po delší časový úsek, osobní úspěšnost v uplynulém roce se mění podle konkrétní situace,“ připomněla agentura.

Diametrálně odlišné je pak hodnocení situace ve společnosti. Pozitivně vnímá její rozvoj, potažmo posílení spravedlnosti pouhých 15 procent lidí.

Hodnocení vývoje společnosti úzce souvisí s materiálním zabezpečením domácností. „Chudí lidé jsou výrazně méně často spokojeni se svým životem než lidé, kteří jsou velmi dobře a solidně zajištěni. Lidé ze špatně příjmově a majetkově zajištěných domácností jsou rovněž skeptičtější při hodnocení osobního úspěchu a stavu společnosti,“ shrnulo šetření. Větší obavy pociťují rovněž starší lidé.

Anketa

Jste spokojen/a se svým životem?
Ano
78,6 %
Ne
21,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 196 čtenářů.

Navzdory nejistotám a obtížím hledí lidé do následujících 12 měsíců s nadějí. Deklarovalo to 39 procent dotázaných, zatímco 345 procent lidí hledí do budoucnosti s obavami a 26 procent s nejistotou.

Průzkum proběhl od 4. do 15. ledna a zapojilo se do něj 1089 respondentů.

Češi se podle studentů nechají snadno zmanipulovat sociálními sítěmi

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám