Hlavní obsah

Mají dobrou práci i rodinu, přesto bývají čtyřicátníci nejméně spokojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se věk přehoupne přes čtyřicítku, mívá většina lidí stabilní zaměstnání, mnozí i vlastní rodinu, plní si různá přání. Dá se podle toho automaticky říct, že by měli být šťastní? Ne vždy tomu tak je.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedávná studie provedená odborníky na Dartmouth College v USA zjistila, že u čtyřicátníků má štěstí tendenci klesat na celoživotní minimum.

Výzkum, který se zabýval 15 základními měřítky zdraví a pohody u lidí z celého světa – včetně únavy, smutku, napětí, úzkosti, deprese či nespavosti – odhalil „křivku štěstí“ ve tvaru písmene U, která se nejvíce prohlubovala mezi 41. až 48. rokem. Podle jiné ze studií bývají někteří lidé nejméně šťastní v 53 letech.

Kdy bývají lidé nejšťastnější

Styl

„Ve středním věku je alarmujícím faktem to, že navzdory tomu, jakých profesionálních, materiálních nebo osobních úspěchů dosáhneme, právě pocit štěstí nám klesá na celoživotní minimum,“ uvádí pro server Independent nutriční specialista a autor několika knih Marc Bubbs.

Dodává k tomu, že právě pokles v pociťovaném štěstí pak může mít významné nepříznivé účinky i na naše duševní a fyzické zdraví.

„Ale rozhodně to tak nutně být nemusí. Místo toho, abyste se tím trápili nebo kvůli tomu přibývali na váze, s tím můžete něco dělat. Tajemstvím úspěchu jsou malé změny prováděné v průběhu času,“ vysvětluje. Jaké to jsou?

Zlepšete svůj spánkový režim

Podle Bubbse lidé v průměru spí pouhých 6,5 hodiny denně, 30 procent dospělých pak ještě méně než šest hodin. Odborníci přitom doporučují sedm až devět hodin denně.

„Nedostatek spánku ztěžuje odpojení od negativních myšlenek, snižuje náladu, zabíjí vaše libido a vyvolává zánět v těle,“ uvádí. Obnova mnohých neduhů tak začíná právě lepším spánkem.

Kvalitní spánek může snížit riziko vzniku demence

Zdraví

„Zkuste se dostat alespoň na sedm hodin denně a zvažte, zda k tomu nepřidat ještě krátké cca dvacetiminutové zdřímnutí kolem oběda nebo o víkendech, abyste si osvěžili mysl a lépe bojovali se stresem,“ radí.

Vylepšete si snídani

Dobrým začátkem každého dne je vydatná snídaně. Bohužel ty nejčastěji vídané bývají plné zpracovaných potravin, příliš kalorické a chudé na živiny. Snídaně je také obecně jídlem, při kterém konzumujeme nejméně bílkovin, což je problém z energetického hlediska.

Zaměřte se tedy na to, abyste měli ve snídani alespoň 20 gramů bílkovin buď z vajec (pro vegany tofu), jogurtu či mléka, dává tip Bubbs.

Snídaně proti stresu a úzkosti

Zdraví

Žádné večerní mlsání

Když máte za sebou rušný den, je obzvláště večer při větší vyčerpanosti velmi snadné podlehnout chuti na něco sladkého. „Mlsání večer před spaním je ale bohužel klíčovým důvodem, proč se pak během života potýkáme s přírůstkem hmotnosti nebo zhoršeným zdravím,“ vysvětluje nutriční specialista.

Jak dodává, více než 40 procent kalorií, které konzumujeme, přijímáme po 18. hodině večer, což představuje zásadní překážku nejen při formování těla, ale rovněž omezuje kvalitní spánek a další věci.

Pozor na večerní přejídání

Zdraví

„Pokud se vám podaří večerní přejídání eliminovat alespoň v pracovní dny, uvidíte, jak velkého pokroku můžete dosáhnout. A to i tehdy, pokud si dopřejete něco nezdravějšího o víkendu,“ radí odborník.

Pohyb jako lék

Bubbs rovněž upozorňuje na zjištění mnoha studií, podle kterých někteří lidé ve středním věku nesportují, je jich celá třetina.

„Cvičení je přitom mocným nástrojem nejen k podpoře zdraví, ale i nálady, budování svalů i vylučování tělesného tuku – zejména právě ve středním věku,“ vysvětluje.

Češi méně sportují, tloustnou a strádají i po psychické stránce

Zdraví

Pokud cvičení moc nedáte, zkuste to změnit. Začněte rychlejší chůzí nebo jízdou na kole, zkuste třeba jógu. Žádná jiná „droga“ nedokáže pro vaše zdraví udělat víc než pohyb, tvrdí Bubbs.

Plánujte

Bubbs jako spousta dalších odborníků poukazuje na fakt, že každá změna potřebuje čas. Bohužel většina lidí chce výsledky vidět hned, což se ale bohužel přes noc zázrakem nikdy nestane.

Lidé ve středním věku, kteří chtějí něco změnit, by si proto měli vybudovat delší časovou strategii a držet se jí. Stanovit si cíle na tři, šest, devět či více měsíců dopředu. Tímto způsobem se „dramaticky zvýší šance na úspěch“.

Jak dlouho před spaním přestat jíst a proč

Zdraví

Rozvíjejte ty správné návyky

Dalším krokem k úspěchu a větší spokojenosti je zaměřit se na zdravé návyky a jejich rozvíjení, abyste je časem dělali naprosto automaticky.

„Připravujte si zdravou a vyváženou snídani, choďte spát včas atd. Udělejte si čas sami na sebe, zjistěte, co je důležité a potřebné právě pro vás, nenásledujte slepě aktuální trendy. Když si utřídíte vlastní hodnoty, zjistíte, že na nové zdravější návyky budete mít najednou víc času i energie,“ dodává.

Reklama

Související články

Jak randit po čtyřicítce

Vztahy se dnes rychle mění a s nimi i to, jak se lidé seznamují. Tedy randění. Navazování hlubokých, ale i nezávazných vztahů je běžné ve všech věkových...

Co s tělem po čtyřicítce dělá alkohol

Nějakou zkušenost s alkoholem má téměř každý dospělý. Stačí jen velmi malé množství, aby se člověk hned cítil lépe, ztratil stud, byl mnohem komunikativnější...

Výběr článků

Načítám