Hlavní obsah

Koronavirus v ČR láme rekordy: Aktuálně nemocných je poprvé přes pět tisíc, nových případů přes dvě stovky

– Praha

Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku stoupl v úterý o 212, nejvíc od 28. června. Počet aktuálně nemocných poprvé od začátku epidemie přesáhl 5000, je jich 5046. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Od začátku března, kdy byl nový koronavirus v Česku zachycen poprvé, onemocnělo už 14 324 lidí. Přes 8900 z nich se už z nemoci uzdravilo, dalších 360 pacientů s koronavirem zemřelo.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zdravotnice odebírá vzorek na test na covid-19 nové klientce v Sanatoriu Klimkovice, kam mohou být přijati jen lidé s negativním testem.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Počet aktuálně nakažených stoupal od začátku března do 11. dubna, kdy kulminoval na 4736 případech. Následně počet aktivních případů klesal a přibližně od poloviny května s drobnými výkyvy stagnoval. Opět růst začal v červnu, zejména v jeho druhé půlce. O uplynulém víkendu počet aktuálně nemocných přesáhl dosavadní dubnové maximum a dále roste.

Jak smrtící je covid-19? Vědci se blíží odpovědi

Koronavirus

Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku v přepočtu na 100 000 obyvatel zhruba 60 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 38 případů na 100 000 obyvatel.

V Čechách ohnisko na Jablonecku

V Čechách je nejvýraznější ohnisko nákazy na Jablonecku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přes 24 nakažených na 100 000 obyvatel. V Libereckém kraji se kvůli zvýšenému počtu nově prokázaných případů vrátí roušky. Od pátku 24. července je budou muset nosit lidé při návštěvě ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupu v lékárně, ve vybraných zařízeních sociálních služeb a například i pracovníci v terénních sociálních službách.

Nemoc covid-19 má u většiny nakažených lehký průběh. Počet hospitalizovaných ale v pondělí stoupl o 11 na 148, v těžkém stavu je 20 z nich. V sobotu bylo 134 hospitalizovaných, v neděli 137.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám