Hlavní obsah

Koncerty už za týden? Oživení projedná vláda

Už od 17. května by se venku mohly konat menší koncerty nebo divadelní představení, a to za přítomnosti několika stovek diváků a s podmínkou testování. S takovým návrhem jde v pondělí ministr kultury Lubomír Zaorálek(ČSSD) na jednání vlády.

Foto: ČTK

Lubomír Zaorálek

Článek

„Bude možné rozjet venkovní kulturní akce s účastí až 700 sedících diváků a vnitřní akce s účastí až 400 diváků,“ napsal ministr na sociálních sítích.

O týden později by se pak počty lidí ještě navýšily: na 1000 venku a 500 uvnitř. V kaž­dém případě se musí kapacita snížit na polovinu oproti běžnému režimu.

„Vše samozřejmě za přísných hygienických pravidel s použitím antigenních nebo PCR testů, s ochranou dýchacích cest apod,“ dodal.

Na venkovní akce až 700 lidí, dovnitř 400, ohlásil ministr plán od 17. května

Domácí

Kromě divadel by se mohla otevřít i kina. Jak to bude s občerstvením nebo s využitím šaten, vláda teprve ujasní. Velká část akcí se však na léto přesune ven.

„Zdá se, že bychom mohli uspořádat bohatý program pro letní měsíce mimo uzavřené prostory. Čekáme na predikci pro začátek nové sezony, neboť bychom ještě před prázdninami chtěli zahájit předprodej vstupenek na září,“ napsal Právu ředitel Národního divadla Jan Burian.

Ministerstvo zdravotnictví koncem minulého týdne také kývlo na vytvoření dlouhodobého plánu. Podle Zaorálka by měl být k dispozici výhled na celé léto včetně září. To byl jeden z hlavních požadavků kulturní obce, která mluví o „zachráněném létu“.

Hádka o kulturu: Na akce bude nejspíše moci více diváků

Domácí

Neplatí to však pro všechny. Mnoho velkých festivalů už oznámilo, že se znovu odkládají na příští rok.

Na úřední pokyny pro organizování akcí se podle mnoha lidí z kulturní branže čekalo příliš dlouho.

Reklama

Výběr článků

Načítám