Hlavní obsah

Hádka o kulturu: Na akce bude nejspíše moci více diváků

Podmínky pro pořádání kulturních akcí ve středu dostaly reálnější obrysy. Po bouřlivé schůzce zástupců ministerstva kultury, zdravotnictví a lidí z kultury to vypadá, že by se mohl zvýšit počet účastníků na akcích. První koncerty by se podle nich mohly za určitých podmínek konat už 17. května.

Foto: Lucie Levá

Houslový virtuos Pavel Šporcl

Článek

Atmosféra na jednání byla velmi vyhrocená. Výtky mířily hlavně na resort zdravotnictví, jehož původní návrh na rozvolnění označil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) za nepřijatelný.

Včerejší výsledek vypadá pro pořadatele nadějně, označují ho za průlom. „Včerejší schůzka, zdá se, konečně vedla k první reálné dohodě o možnosti postupného otevírání kultury. Kompromis mezi správnými požadavky zdravotníků a správnými požadavky kultury se hledal těžce na mnohahodinových jednáních,“ řekl Právu ředitel Národního divadla Jan Burian.

Testy a respirátory

Debata nyní podle zástupců kultury odpovídá více reálné situaci, kdy se vyplatí akci uspořádat. Ministerstvo kultury nechtělo průběh jednání zatím blíže komentovat.

Podle houslisty Pavla Šporcla, který jednání před týdnem inicioval, se ve středu s hlavní hy­gieničkou Pavlou Svrčinovou dohodli, že by v květnu mohlo být ve vnitřních prostorách 500 lidí, venku 1000. V červnu pak 1500 uvnitř a 3000 účastníků venku.

Kultura z auta aneb Covidová z nouze ctnost

AutoMoto

„To vše v maximální obsazenosti 50 procent kapacity. Testů a respirátorů se ale zatím bohužel nezbavíme,“ uvedl.

Umělci navrhují, že by k rozvolnění mohlo dojít už 17. května. Konečné slovo bude mít vláda. Podle Marka Vohralíka z Festivalové asociace FESTAS je škoda, že podmínky kulturních akcí řeší pozdě, ale stále to má smysl, zejména pro menší festivaly. Ty velké by mohly uspořádat komornější akce.

Po zdravotnictví umělci opakovaně žádají dlouhodobý plán, i když nikdo nezaručí, jak se bude epidemie vyvíjet. „Ne­umíme fungovat tak, že nás ze dne na den někdo vypíná. Potřebujeme čas, aby se ty věci mohly připravit. Mám pocit, že ministerstvo zdravotnictví za ten rok funguje s výhledem maximálně čtrnácti dnů, a neexistuje žádná vize, co bude za půl roku, za rok,“ dodal Vohralík.

Kultura nesmí být jen pro bohaté. Zaorálek kritizuje plán na rozvolnění

Domácí

Do konce týdne

Dnes by mělo jednání mezi resortem kultury a zdravotnictví pokračovat. K posunu podle účastníků pomohla i přítomnost šéfa kultury, který se osobně účastnil jednání poprvé. „Musím říct, že ministr Zaorálek v tom udělal velký pokrok a měl na jednání velkou sílu,“ řekl Šporcl.

Návrh, který původně předložil resort zdravotnictví minulý týden, umožňuje rozvolnění podle pořadatelů ve srovnání s jinými oblastmi za mnohem přísnějších podmínek. Kapacita účastníků by totiž byla podmíněna typem testu a povolení akce by bylo závislé na proočkovanosti společnosti.

Ministerstvo zdravotnictví původně navrhovalo: uvnitř maximálně 200 lidí, venku 500, a to za podmínky PCR testování. S antigenním testem by mohlo být uvnitř jen 40 lidí, venku 200.

Rakousko se v půli května vrátí téměř k normálnímu životu

Koronavirus

„Dlouhodobý plán se musí naroubovat na pravidla, která platí pro celou společnost. Kultura je také služba a nemůžou pro ni platit obtížnější pravidla,“ řekl Jakub Vedral z Mezinárodního divadelního ústavu (ITI).

„Limity pro konání akcí byly úplně nereálné. Když se podíváme na ostatní země, třeba Rakousko nebo Francii, které jsou v podobné epidemiologické situaci, tak začínají rozvolňovat v jednotkách tisíců. Samozřejmě s nějakými testy a respirátory,“ přiblížil Šporcl.

Reklama

Výběr článků

Načítám