Hlavní obsah

Koalice v Plzni už podporu SPD nepotřebuje. ANO, Piráty a STAN doplní nováček v zastupitelstvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovaná koalice ANO, piráti a STAN může v Plzni vládnout i bez původně avizované podpory dvou nestraníků z kandidátky SPD. Místo nich se ke koalici přidal nováček v tamním zastupitelstvu, hnutí Pro Plzeň. Tyto čtyři subjekty budou mít na radnici poměrně pohodlnou většinu 28 z celkem 47 hlasů. Vítězná koalice Spolu tak skončí v opozici.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Kandidát na plzeňského primátora Roman Zarzycký (v červené kravatě), takto v sobotu sledoval průběh sčítání hlasů v plzeňském volebním štábu ANO.

Článek

„Zástupci Pro Plzeň v neděli připojili svůj podpis k deklaraci o spolupráci,“ řekl Roman Zarzycký, lídr ANO a vzhledem k situaci nejžhavější kandidát na plzeňského primátora. Jeho prvním náměstkem ve zřejmě devítičlenné městské radě se má stát pirát Pavel Bosák, dalším Aleš Tolar (STAN).

„Konkrétní rozdělení dalších postů budeme řešit až jako poslední věc,“ uvedl Zarzycký, podle něhož zatím není dohodnuté ani to, kolik které straně připadne křesel.

Šéf Pirátů Bartoš odmítá plzeňskou koalici s podporou SPD. Zasáhnu, hrozí

Domácí

Původní, už během noci na neděli dohodnutá koalice ANO, piráti, STAN disponovala 23 hlasy a potřebnou většinu jí měli zajistit Jan Kůrka a Jaroslav Kubalík zvolení za SPD. To odsoudil jak předseda pirátů Ivan Bartoš, tak šéf STAN Vít Rakušan. Zarzycký mluví o „nechutné mediální masáži“. „Pana Kůrku považuji za skvělého člověka, je skutečně nezávislý, byť dostal mandát za SPD. Je to olympionik (sportovní střelec, na OH v Mexiku získal zlato),“ podotkl Zarzycký.

S podpisem koaliční dohody se nepočítá. „Uděláme programové prohlášení, v neděli jsme nad ním seděli asi 4,5 hodiny,“ doplnil Zarzycký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám