Hlavní obsah

Šéf Pirátů Bartoš odmítá plzeňskou koalici s podporou SPD. Zasáhnu, hrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se v neděli postavil proti spoluvládnutí Pirátů se dvěma nezávislými zastupiteli za SPD v Plzni. Tam na základě již uzavřeného memoranda převezme vedení města koalice ANO, STAN a Pirátů s podporou právě zástupců SPD. Se záměrem nesouhlasí ani předseda STAN Vít Rakušan. Bartoš též pohrozil tím, že by do povolebního vyjednávání v Plzni mohl z pozice šéfa strany zasáhnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Memorandum Piráti podepsali se STAN a ANO. ANO ovšem jedná o podpoře se dvěma nezávislými kandidáty za SPD, s čímž mám osobně velký problém. U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití,“ napsal v neděli Bartoš na svůj Twitter.

Plzeňský lídr Pirátů Pavel Bosák za vytvořenou koalicí stojí. Večer ji bude hájit v Praze před vedením Pirátů. „Pozvali nás na jednání republikového představenstva, budeme tam náš krok vysvětlovat,“ řekl Právu Bosák. „Názor předsedy (Bartoše) respektuji. Ale já jsem něco podepsal (dohodu o povolební spolupráci) a budu si za tím stát, nejsem člověk, který něco podepíše a po pár hodinách pak říká, že to nejde. Jsem přesvědčený, že pro Plzeňáky bylo moje rozhodnutí správné,“ dodal.

Bosák potvrdil, že předvolební strategie Pirátům zakazovala jednat s SPD a komunisty. „Také jsme s nimi nejednali. Jednali jsme s ANO; radu, ve které by seděli zástupci SPD bychom nepodpořili. V zásadě se jedná o menšinovou koalici a je otázka, kdo ji podpoří. Těch zastupitelů může být víc, nejenom ti dva, které deklarovalo ANO,“ podotkl Bosák.

Bartoš: Máme kontrolní mechanismy

Novinky Bartoše požádaly o upřesnění, co konkrétně znamenají ony kontrolní mechanismy, zatím však nereagoval. Nabízí se však možnost, že by předsednictví hnutí do povolebního vyjednávání zasáhlo a místní organizaci spoluvládnutí s kandidáty za SPD zakázalo.

ANO, Piráti a STAN za asistence SPD budou vládnout v Plzni. Obešli vítězné SPOLU

Komunální volby

Podobný názor má také předseda STAN Vít Rakušan, s nímž Bartoš už věc řešil.

„Žádnou spolupráci jsme v Plzni s SPD neuzavřeli. S tím, aby se koalice, jejíž součástí je STAN, opírala o podporu SPD, nesouhlasím. Jednání v Plzni prý ale dál probíhají. Věřím, že koalice bude ve výsledku složena z demokratů,“ napsal Novinkám Rakušan.

V Plzni vyhrála koalice SPOLU, která těsně porazila hnutí ANO. To se však dohodlo na spolupráci s Piráty a STAN, což strany stvrdily hned v sobotu v noci podpisem memoranda. Tím došlo k vyšachování SPOLU, které tak pravděpodobně skončí v opozici.

V Plzni obešli SPOLU

Zástupci ANO, Pirátů a STAN se na spolupráci dohodli už v noci na neděli, a obešli tak vítězné SPOLU.

Aleš Tolar, lídr plzeňských STAN, řekl, že dál probíhají jednání v dohodnutém formátu. „Pan Zarzycký (Roman Zarzycký, lídr plzeňského ANO) nám přinesl deklaraci, že nemá patnáct hlasů, ale potřebných sedmnáct. Nemusí to však být konečná podoba koalice, mohou do ní vstoupit další hráči, třeba část SPOLU,“ uvedl Tolar. Například Michal Vozobule, lídr TOP 09, podobné úvahy odmítl. „Zůstáváme součástí SPOLU,“ potvrdil.

SPOLU už zveřejnilo apel, v němž se obrací na Piráty i na STAN a vyzývá je k jednání. „Občané Plzně si nezaslouží vedení města, jehož pevnou součástí budou zastupitelé zvolení za SPD. Právě zapojení zastupitelů zvolených za SPD do vedení města by nejenom pošlapalo všechny hodnoty, které naše strany společně sdílí, ale reálně ohrozilo i praktické fungování města,“ stojí mimo jiné ve zmíněné výzvě.

Bosák i Tolar prohlásili, že jsou ochotni jednat, ale jen na už dohodnuté platformě, jejíž nejsilnější složkou je ANO.

Výběr článků

Načítám