Hlavní obsah

Klidně se k pultíku připoutám. ANO spustilo obstrukce kvůli důchodům o týden dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO od začátku úterní schůze ve Sněmovně tepe kabinet za zákon, který sníží valorizaci důchodů. Penzisté tak dostanou zhruba o 1000 korun méně, než by dostali, pokud by Parlament zákon neschválil. ANO to dlouhodobě kritizuje a chce to ve Sněmovně blokovat. A začalo s tím patrně již nyní, přestože by se měl zákon projednávat až příští týden na mimořádné schůzi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Patrik Nacher, Alena Schillerová a Helena Válková na jednání Poslanecké sněmovny 21. února 2023

Článek

„Na tento podvod na důchodcích budeme upozorňovat už nyní,“ řekla ještě před jednáním dolní komory Alena Schillerová (ANO). A tak také na jednání dolní komory učinila.

Po zahájení schůze, na které mají poslanci jednat o zákoně, podle něhož by členové vlády i jejich náměstci museli opět dokládat před jmenováním do funkce čisté lustrační osvědčení, navrhla, aby poslanci diskutovali o podle ní účelově vyhlášeném stavu legislativní nouze ke schvalování důchodové novely.

Kabinet požádal o vyhlášení legislativní nouze kvůli hrozbě značných hospodářských škod; podle Schillerové ale Česko čelí jen nekompetenci a diletantství vlády. Kvůli zákonu chce podat i ústavní stížnost. „Vůbec nemáte naplněné podmínky pro tu krádež za bílého dne,“ prohlásila na plénu.

Vláda schválila nižší valorizaci penzí

Domácí

„Hnutí ANO je jediným skutečným hlasem lidí ve Sněmovně. Pětikoalice nás za to nenávidí a snaží se nás umlčet. Každou výtku, co máme proti jejímu asociálnímu postupu, hned nálepkuje jako obstruování. A víte co? Já jsem se k obstruování začala hrdě hlásit. Dokonce jsem řekla, že se klidně k řečnickému pultíku připoutám. Je to zákonný nástroj opozice, jak bojovat se ctí proti zvůli, která je v přesile,“ tvrdí také Schillerová.

Blokaci chystá i SPD

A obstruovat se chystá i hnutí SPD. Jeho lídr Tomio Okamura zase chtěl, aby Sněmovna na úterý zařadila bod o tom, že „vláda chce okrást důchodce“.

Jenže o zákonu, který důchodcům přidá v mimořádné valorizaci méně peněz, než je stanoveno nyní, by měla dolní komora jednat až na mimořádné schůzi 28. února, tedy příští týden.

„Proces je ale spuštěn, ve výborech je zákon už nyní. Proto je dobré se o tom bavit,“ prohlásil k tomu na plénu poslanec ANO Patrik Nacher.

Podle novely má být omezení mimořádné valorizace jednorázové. Podle podkladů k normě by výdaje podle dosavadního nastavení letos činily 34,4 miliardy korun, po úpravě mají být 15,4 miliardy. Částka je na dluh. Na omezení červnového růstu penzí se vláda dohodla minulou středu. „Cítili jsme nutnost sáhnout do toho mechanismu (valorizací) i z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna,“ uvedl v pondělí v tiskové zprávě předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Podvod, drzost. Opozice kritizuje změnu pravidel u valorizace důchodů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám