Hlavní obsah

Vláda schválila nižší valorizaci penzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda schválila návrh novely s nižší červnovou mimořádnou valorizací penzí. Důchodci si tak přijdou průměrně na 760 korun, což je zhruba o 1000 korun méně, než počítá zákon nyní. Změna nyní míří do Poslanecké sněmovny, kde jí chtějí ale poslanci z řad ANO i SPD zabránit.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Petr Fiala a Marian Jurečka na jednání vlády

Článek

„Na červen je naplánována další mimořádná valorizace důchodů, která však bude pravděpodobně probíhat podle upravených pravidel. Každý důchod bude navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu,“ informoval Novinky v tiskové zprávě Úřad vlády.

V praxi to bude znamenat, pokud úpravu schválí parlament, že průměrná starobní penze se zvedne o 760 korun místo 1770 korun, o které by vzrostla podle nynějších pravidel. Průměrný důchod i tak ale překročí hranici 20 tisíc korun.

Podvod, drzost. Opozice kritizuje změnu pravidel u valorizace důchodů

Domácí

Kabinet nižší navýšení zdůvodnil snahou zpomalit zadlužování. Opozice, odbory a zaměstnavatelé změnu mimořádné valorizace kritizují. Podle nich by mohla být protiústavní.

„Považuji to za naprostou nehoráznost. Důchodci potřebují každou korunu, takže zásadně odmítáme, aby vláda přenášela problémy na občany, kteří se nemohou bránit,“ uvedla pro Novinky už dříve šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Sněmovna by měla normu schvalovat na mimořádné schůzi 28. února. Poslanci ANO a SPD už ohlásili, že přijetí chtějí bránit. Šéf ANO Andrej Babiš například koalici vzkázal, že ji kvůli tomu čeká ve Sněmovně peklo.

Podle novely má pak být omezení mimořádné valorizace jednorázové. Podle podkladů k normě by výdaje podle dosavadního nastavení letos činily 34,4 miliardy korun, po úpravě to má být 15,4 miliardy.

Na omezení červnového růstu penzí se vláda dohodla minulou středu.

Babiš: Koalice zažije peklo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám