Hlavní obsah

Karvinsko má šanci, Mošnov chce primátor využít jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezské hejtmanství je k možnému vybudování gigafactory LG v regionu skoupé na slovo. Podle Miroslavy Chlebounové z odboru kanceláře hejtmana plní roli koordinátora při jednáních státní agentury CzechInvest s potenciálními investory krajská agentura Moravskoslezské investice a development.

Foto: Pavel Karban, Právo

V Mošnově letos v sousedství letiště Leoše Janáčka Ostrava vznikl největší terminál kombinované dopravy v Česku.

Článek

„V současnosti je na stole zejména téma pomoci při transformaci území Karvinska. S potenciálními zahraničními investory jsou vedeny i konzultace o možnosti postavit v Moravskoslezském kraji gigafactory, stejně jako další projekty,“ sdělila Chlebounová. Podle informací Práva by nakonec do jednání o možné továrně LG nemusela být zapojena Ostrava.

Nepřímo to potvrdil po středečním jednání zastupitelstva primátor Tomáš Macura (ANO). „Myslím si, že ve hře je spíš jiná lokalita, než je průmyslová zóna v Mošnově. My s Mošnovem přemýšlíme o někom jiném,“ uvedl Macura. Víc ale neřekl.

Gigafactory by zaměstnala až 4000 lidí, ve výrobě má být tisícovka robotů

Ekonomika

Město se stavbě nebrání

Gigafactory by mohla stát i na Karvinsku. Primátor Jan Wolf (ČSSD) to nepopřel. Na dotaz, zda o projektu ví něco víc, odpověděl: „Ne. To, co prošlo tiskem, tak to je zatím v nějaké fázi, ale myslím si, že to dál není posunuté. Víc vám k tomu v této chvíli neřeknu.“ Wolf dodal, že se město nebrání jakékoliv stavbě na Karvinsku, pokud to je zajímavá investice. Pokud by měl závod na baterie pro elektromobily vzniknout na Karvinsku, mohl by stát také na pozemcích realitní skupiny Asental Group.

I ta ale k debatám mlčí. „K žádným jednáním s potenciálními investory se ze zásady nevyjadřujeme. Dotaz nebudeme komentovat,“ uvedl mluvčí Tomáš Neščák.

LG chce gigafactory dřív než VW. Na severní Moravě

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám