Hlavní obsah

Jsem tvrdohlavá, řekla žena, která po dvou letech otevírá restauraci zničenou tornádem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek ještě v Restauraci U Sečkářů v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku řádili řemeslníci a instalovali zařízení kuchyně. V sobotu ale, na den přesně dva roky od okamžiku, co původní podnik zničilo tornádo, uvařila kuchařka Eva Grunská v nové kuchyni první obědy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Pavlína Šottl Sečkářová před obnovenou restaurací

Článek

Zatím jen pro ty, kdo dokončují práce na restauraci. Původní záměr byl přivítat první hosty symbolicky v den druhého výročí okamžiku, kdy tornádo restauraci zničilo. „Dělali jsme vše pro to, abychom v sobotu otevřeli. Ale zadrhlo se to na problémech, které ovlivnit nemůžeme. Třeba na problému s nábytkem,“ řekla Právu provozovatelka restaurace a hlavní iniciátorka úsilí o vzkříšení tornádem zničené restaurace Pavlína Šottl Sečkářová.

Se zkázou restaurace je spojena tragédie. Podnik s přilehlou obytnou částí tornádo zničilo, v troskách zahynul jeden z majitelů Jan Sečkář. Jeho bratr Ivan už začínat znovu, doslova a do písmene od základu, nechtěl. Jeho dcera a neteř zahynulého Jana všechny přesvědčila. „Byla to Pavlína, kdo si nechtěl připustit, že by se restaurace neobnovila. Rodinu přiměla k tomu, že se pustili do obnovy, a já jsem tomu strašně ráda. Byla jsem tady ráda a mám radost, že jsem se mohla vrátit,“ řekla Eva Grunská.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Finále. Restaurace už má své jméno na zdi nové budovy

V restauraci vařila před tornádem, po jejím zničení si musela najít práci jinde. Obnovu podniku pečlivě sledovala a vrátila se. „Je to tu skvělé. Mám teď novou velkou kuchyni, přibyl chladící box a další. A ta kachlová kamna v jídelně jsou taky skvělá,“ pochválila kuchařka nové vytápění podniku.

Dva roky po tornádu měli opět strach

Domácí

„Jsem tvrdohlavá,“ souhlasila Šottl Sečkářová, která na cestě k obnově hospody překonala mnoho překážek. Nastavení pomoci postiženým nepočítalo se složitými případy. Restauraci vlastnili dva bratři, ale provozovatelem s živnostenským listem byla ona. Vyplacení pojistky tak spadlo do dědického řízení a, co bylo ještě horší, kvůli vlastnickým a provozovatelským vztahům nedosáhli na první kolo odškodnění.

Pomohla nová vláda

„Tam byly z našeho pohledu nejlépe nastavené podmínky, ale my jsme byli vyřazeni. Pak do toho spadly volby. Stará vláda to přestala řešit, až nová vláda pak pomohla,“ rekapituluje žena dění provázející obnovu. Rodina se semkla a práce zvládli bez úvěru. Ustoupili ale od plánu stavět i ubytování.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Eva Grunská U Sečkářů vařila již dříve. V kuchyni po tornádu znovu postaveného podniku to bylo v sobotu poprvé

„Před covidem jsme vařili kolem stovky meníček. Pak nás zavřeli. Znovu jsme otevřeli zhruba v půlce května a než jsme se nadechli, přišlo tornádo. Nerada na to vzpomínám,“ řekla restauratérka. Jako všichni z postižené oblasti, také ona sleduje počasí a středeční předpověď, která skončila bouřkou a dalšími škodami v obci, ji nenechala v klidu. Připomněla jí události, které převrátili naruby život rodiny. Teď vyvázli naštěstí beze škody. Kdyby přišlo znovu tornádo? Odstěhuju se. Podruhé už bych to fakt nedala,“ řekla.

Místo na výroční den tornáda žena musela otevření odložit, pravděpodobně na první prázdninové pondělí. Do té doby snad dorazí chybějící nábytek a další vybavení. Kromě vrátivší se kuchařky musela řešit číšníky. Původní si našli práci jinde a vrátit se nechtějí. „Lidi jsem našla, přesvědčila jsem ženu, kterou jsem přemlouvala už několik let. Zvládneme to,“ řekla Šottl Sečkářová. Už má připravené i menu pro první den provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám