Hlavní obsah

Jihočeský výzkum ukázal vyšší promořenost

Právo, Pavel Orholz

Vyšší čísla než při studii kolektivní imunity na úrovni ČR vykázalo testování na koronavirus v jihočeském Písku a ve Strakonicích. Testy na přítomnost protilátek vyšly pozitivně u 1,2 procenta lidí na Písecku a 2,37 procenta na Strakonicku. V konečném výsledku se však může promořenost zvýšit o více než čtyři procenta v obou okresech.

Exministr a iniciátor výzkumu na promořenost koronavirem na jihu Čech Martin Kuba při prezentaci výsledkůVideo: Pavel Orholz , Právo

 
Článek

„Pracovali jsme na základě dvou testů, když jsme hodnotili hladinu a přítomnost protilátek IgG a protilátek IgA. Lidi, u kterých jsme našli protilátky IgG, můžeme označit za ty, kteří nemoc prodělali. To je zhruba 1,2 procenta v Písku a 2,37 procenta na Strakonicku. Test IgA má však nižší specificitu. To znamená, že se někdy může chovat, jako že jste pozitivní, ale může se jednat o takzvanou falešnou pozitivitu. To znamená, že lidi ještě jednou otestujeme,“ vysvětloval bývalý lékař Martin Kuba, který výzkum inicioval.

Podle přesnějšího měření prodělalo covid-19 zřejmě mnohem víc Čechů, než se uvádělo

Domácí

Pokud by se u všech pozitivních na protilátky IgA objevily později i protilátky IgG, znamenalo by to, že na Strakonicku prodělalo nemoc téměř sedm procent lidí a na Písecku 5,5 procenta. „Jedno takové testování na tuto pozitivitu už jsme udělali a potvrdila se,“ podotkl Kuba s tím, že přesné výsledky by mohly být zhruba za měsíc.

Rychlotesty vykazovaly chyby

Jihočeský výzkum se lišil od toho celostátního právě tím, že hodnotil i protilátky IgA z žilní krve, zatímco celostátní se vycházel především z rychlotestů. „Je pravda, že celostátní studie také nemá dokončenou druhou část. Autoři plánovali ještě odebrat žilní krev v Olomouci, aby se zjistilo, zda rychlotesty pracovaly spolehlivě,“ podotkl Kuba.

Zmínil, že v rámci výzkumu si zkusili pozitivní vzorky z laboratoří otestovat rychlotesty. „Nechovaly se spolehlivě. Ukazovaly často pozitivitu jen tam, kde byla vysoká hladina protilátek. Tedy u lidí, kteří prodělali tu nemoc těžce,“ konstatoval Kuba s tím, že kdyby měl rozhodovat o zdraví pro Jihočechy, na výsledky rychlotestů by se nespoléhal.

Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) uvedla, že výzkum má důležitý význam i pro rozhodování kraje v případě podobné krize. „Například při sezení s vládou dáváme návrhy a potřebujeme relevantní data. Kraj rozhoduje také například o omezení návštěv nemocnicích a domovech seniorů. Výzkum ukazuje, jak je důležité zachytit primární zdroj nákazy, což se povedlo například na Písecku,“ je přesvědčená Stráská.

Studie kolektivní imunity na celostátní úrovni ukázala, že mezi 26 549 testovanými v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku bylo 107 dosud neodhalených pozitivních testů.

Studie na Strakonicku a Písecku testovala tisíc lidí v každém okrese. Polovinu z nich tvořili zástupci profesních skupin jako hasiči, zdravotníci, prodavačky nebo řidiči. Druhá polovina se pak skládala z dobrovolníků. Náklady na projekt činily 1,4 milionu korun a hradil je Jihočeský kraj spolu se skupinou OIG Power.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a bývalý lékař Martin Kuba představili výsledky jihočeského výzkum na promořenost koronavirem.

Reklama

Výběr článků

Načítám