Hlavní obsah

Jednodenní volby koalice odpískala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní koalice po dohodě s opozicí v tichosti vyjmula z připravované novely volebního zákona nejzásadnější změnu, a sice zkrácení dvoudenních voleb na jeden den.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podporovatelé jednodenních voleb argumentují mimo jiné tím, že se zamezí spekulacím o možných podvodech při přechovávání schránek ve volebních místnostech v noci z pátku na sobotu.

Článek

Politici se jednak nedokázali dohodnout, v kterém dni by se vlastně mělo volit, ale jednodenní volba neměla stoprocentní podporu ani v koalici. Změnu přitom vláda schválila už letos v únoru.

Je to už druhý ústupek pětikoalice opozici, aby volební změny prošly hladce – k ledu zatím vláda uložila korespondenční volbu pro občany ze zahraničí, která na opoziční strany působí doslova jako červený hadr na býka.

„Dohodli jsme se, že volba zatím zůstane dvoudenní. Každý měl výhrady k tomu, v jaký den by se volby měly konat,“ řekl Právu předseda poslaneckého klubu pirátů Jakub Michálek. V novele, kterou připravovalo ministerstvo vnitra, se jednodenní volba stanovila na pátek, uvažovalo se ale i o jiných dnech, například o neděli.

Předseda klubu ODS Marek Benda Právu řekl, že koalice obětovala jednodenní volbu, aby snadno prošly jiné změny, například pevné stanovení termínu komunálních, senátních a krajských voleb.

Korespondenční volba se odkládá. Obstrukcí ve Sněmovně by už teď bylo moc

Domácí

„Na jednom dni nebyla shoda. Opozice byla proti, a já taky. Nechci měnit něco, co je tradiční a zažité, aniž by to přinášelo obrovské výhody,“ řekl Právu Benda. „Zejména při složitém systému komunálních voleb je nemyslitelné, aby se to v noci spočítalo,“ dodal.

Padaly názory, že je to tradice a ať to radši necháme být
Radovan Vích, SPD

Nejprve vyřešit komunální „plachty“

Podobně mluví i poslankyně STAN Lucie Potůčková, která se jednání o volebních změnách účastnila. „Já jsem velkým zastáncem jednodenní volby, ale předpoklad je zbavit se plachet, které komplikují komunální volby především ve velkých městech. Také z toho měly strach okrskové volební komise, možná oprávněně,“ uvedla Potůčková.

„V momentě, kdy bychom zjednodušili komunální volby, můžeme o jednodenní volbě uvažovat,“ dodala poslankyně. Jednání o úpravě způsobu volby do městských a obecních zastupitelstev, kde voliči mohou rozmisťovat hlasy napříč politickými stranami, a kandidátní listiny jsou kvůli tomu často rozměrné a málo přehledné, jsou podle ní teprve v počátcích.

Anketa

Byli byste pro, aby se volby v Česku konaly jen v jednom dni?
Ano
32,3 %
Ne
56,3 %
Je mi to jedno
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3484 čtenářů.

Revoluce ve volbách: Budou jen jeden den

Domácí

„Na pracovních jednáních byla na jednodenní volbě zásadní neshoda. Padaly tam názory, že je to tradice a ať to necháme radši být,“ řekl Právu poslanec opozičního hnutí SPD Radovan Vích.

Ministerstvo vnitra přitom ve sněmovním tisku, ke kterému by se měli poslanci dostat na podzim, v důvodové zprávě uvádí, že „nad zavedením jednoho volebního dne panuje obecná politická shoda“. Resort argumentoval tím, že Česká republika je jediná ze států EU, kde se volí dva dny.

Jeden volební den může přilákat i více zájemců o činnost v okrskových volebních komisích
z návrhu ministerstva

Jako hlavní důvod uváděl, že se zamezí spekulacím o možných podvodech při přechovávání schránek ve volebních místnostech v noci z pátku na sobotu. Podle ministerstva by se i snížil nárok na organizaci voleb.

„Jeden volební den může přilákat i více zájemců o činnost v okrskových volebních komisích, byť samozřejmě celodenní dohled nad hlasováním a následné noční sčítání hlasů pro ně budou nepochybně náročné,“ píše ministerstvo v návrhu, který by uzákonil volby v pátek mezi sedmou ranní a desátou večerní (dnes se volební místnosti otevírají v pátek ve 14 hodin a zavírají v deset večer, v sobotu se volí mezi 8. a 14. hodinou).

Mezi změnami ve volebním zákoně, které by měly začít platit od roku 2026, tak zůstane pevné stanovení podzimních komunálních, senátních a krajských voleb, které by se měly konat vždy v prvním říjnovém týdnu.

Jednou za dvanáct let

Ke změně senátních volebních obvodů by mělo dojít jen jednou za dvanáct let, nově budou voliči moci žádat o voličské průkazy na kterémkoliv obecním nebo zastupitelském úřadě, nejen v místě svého trvalého bydliště, jako je tomu nyní.

Volby do Evropského parlamentu se pomalu blíží. Jak dopadly ty v roce 2019

Eurovolby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám