Hlavní obsah

Jako smilování. V Jihlavě začala pomáhat s koronavirem armáda

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Patnáctičlenná skupina vojáků začala v pátek pomáhat zaměstnancům koronavirem těžce postiženého jihlavského Alzheimer Centra. To na jejich příjezd čekalo jako na smilování, notně prořídlé stavy zaměstnanců se totiž pomoci z civilu dočkaly v mnohých případech jen ústně.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Armáda vyslala 31. července 2020 patnáct vojáků na pomoc Alzheimercentru Jihlava, které se potýká s nákazou koronavirem.

Článek

„Dobrovolníky jsme oslovovali od samého začátku. Máme pět zkušeností, kdy lidé slíbili, že přijedou, a nedorazili,“ řekla Právu ředitelka zařízení Renata Horňáková.

Podporu armády, která vyslala patnáctičlenný tým, označila za velkou pomoc pro současné zaměstnance. Těch z celkových šesti desítek zůstalo 18 v karanténě s pozitivním testem a několik dalších, kteří s pozitivními přišli do přímého styku, čeká na výsledky rovněž v izolaci.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Alzheimercentrum v Jihlavě

„Personální pokrytí služeb je stabilizované, ale bez pomoci vojáků by to bylo velmi náročné. Nyní hledáme jen zdravotníky, dočkat bychom se měli příští týden,“ doufá ředitelka.

Nejpostiženější Vysočina zpřísní opatření

Domácí

Velitel vyslané jednotky Jan Gross zmínil, že z 15 přítomných jsou tři specialisté na biologickou ochranu z Těchonína, kteří 12 vojáků vesměs bez zdravotnické specializace zaškolí, jak se v prostředí s nákazou chovat: „Budeme vykonávat asistenční činnost podle potřeb zařízení, nikoli ošetřovatelskou či lékařskou.“ Vojáci budou ubytováni v Jihlavě.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Armáda vyslala 31. července 2020 vojáky na pomoc Alzheimercentru Jihlava, které se potýká s nákazou koronavirem. Zůstat by měli asi dva týdny.

Na ohnisko koronaviru v jihlavském soukromém zařízení se přišlo v poslední červencové dekádě při příjmu klientky vykazující znaky nákazy. Během následujících deseti dnů se onemocnění prokázalo u 41 klientů, čtyři z nich zemřeli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám