Hlavní obsah

Itálie se otevřela bez omezení a láká turisty na noci v hotelech zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie, jedna z nejhůře postižených zemí koronavirem v Evropě, otevřela své hranice a turisty se snaží dostat zpět lákavými nabídkami. Ať už je to příspěvek na letenku, volné vstupy do muzeí a galerií, či několik nocí zdarma v hotelech. Naproti tomu země, které virus nezasáhl tak dramaticky, jsou stále hermeticky uzavřené, například Polsko. Jako turisté nemohou lidé jet zatím ani do Německa.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Vlakové nádraží v Miláně

Článek

Hranice mezi Českem a Rakouskem už jsou nějakou dobu otevřené, teoreticky tak Češi mohou sednout do auta a do Itálie se bez problémů dostanou. Hotely i restaurace už jsou v zemi otevřené. Země přitom patřila mezi jedny z nejpostiženějších. Nakazilo se tam zatím 233 tisíc lidí, zemřelo jich 33 500. Za včerejšek přibylo 318 nových případů.

Kontroly jsou stále na hranicích mezi Rakouskem a Itálií při příjezdu z jižní země.

Současně s uvolněním hranic je v Itálii možné od 3. června volně cestovat mezi jednotlivými regiony. Trajekty na Sicílii fungují, sice ještě v omezenějším režimu, ale pro cestu na Sicílii není zapotřebí žádné zvláštní povolení, uvádějí stránky českého ministerstva zahraničí.

V případě příjezdu na Sardinii je nutné vyplnit zvláštní formulář online pro příjezd a odjezd z ostrova ve větším časovém předstihu. Před cestou je nutno vyčkat obdržení souhlasu. Opatření platilo do 2. června, ale zatím není jasné, jaký režim bude fungovat po tomto datu. Trajekty i letadla na Sardinii fungují.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle českého ministerstva zahraničí funguje veřejná doprava v Itálii bez omezení, musí se však při jejím využívání dodržovat hygienická opatření, jako je nošení roušek, rukavic či dodržování vzdálenosti minimálně jednoho metru a sezení pouze na vyhrazených místech.

Zatímco Itálie své hranice pro turisty z EU otevírá, ne všechny unijní země se otevírají pro Italy. Například řecká vláda vytvořila seznam 29 zemí, z nichž mohou přijet turisté bez nutnosti karantény, Itálie ale mezi nimi chybí. Rakousko zatím také nezveřejnilo termín, kdy se otevřou hranice pro Italy.

Kam a kdy můžeme vyrazit na dovolenou. Stav v nejoblíbenějších destinacích

Koronavirus

Paradoxně mnohé země, kde je situace příznivější, zůstávají zavřené, a to i pro státy, které koronavirus taktéž tolik nezasáhl. Striktní je Polsko, které prodloužilo uzavření hranic až do 12. června. Vstup na polské území je momentálně zakázán všem cizincům. A podobně na tom je i Slovensko. Tam však bude možné cestovat už od čtvrtka, oznámil při středeční návštěvě Česka slovenský premiér Igor Matovič.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí

Semafor bezpečnosti zemí

Bez komplikací se nyní z Česka lze dostat pouze do Rakouska a do Chorvatska.

Vydali jsme se autem do Chorvatska. A dobro došli

Cestování

Také Kypr dál trvá na omezeních. Země se sice otevírá pro turisty, od 9. června se obnovují komerční lety a od 20. června chartery, ale Češi, Poláci, Švýcaři, Rumuni, Chorvati či Estonci se budou muset prokázat maximálně tři dny starým potvrzením o tom, že nejsou nakaženi koronavirem. Tato povinnost se ovšem nevztahuje na turisty z Německa, Rakouska, Malty, Řecka, Izraele, Bulharska, Finska, Slovenska, Slovinska, Litvy, Norska, Dánska a Maďarska.

Vedle Itálie bylo z Evropy pandemií nejvíce zasaženo Španělsko, které se ale chystá hranice pro turisty bez nutné karantény otevřít až 1. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám