Hlavní obsah

Hospitalizovaných pacientů s koronavirem v Česku přibývá

Novinky, ČTK, leb, jas

V nemocnicích je aktuálně 264 pacientů, u nichž je potvrzena nákaza covid-19. Ve vážném stavu, který vyžaduje umělou plicní ventilaci, případně mimotělní oběh, je přes 60 osob. Ačkoliv se počet hospitalizovaných pacientů v posledních týdnech zdvojnásobil, nezpůsobuje nemocnicím problémy.

Článek

Pražské nemocnice, které Novinky oslovily, mají k dispozici dostatek lůžek pro případné pacienty.

„Na infekci máme k dispozici 20 lůžek, 40 lůžek je připravených na pneumologii pro oxygenoterapii. Pokud by stoupl počet pacientů, kteří potřebují umělou plicní ventilaci nad 20, tak bychom znovu zprovoznili covid jednotku s 20 lůžky,” konstatovala mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Doplnila, že v případě krizové situace může nemocnice do týdne připravit pro těžké pacienty dalších 140 až 160 lůžek.

Dezinfekce rukou bude v obchodech povinná pouze pro zaměstnance, upřesnila pražská hygiena

Domácí

Momentálně má nemocnice 12 pacientů s covid-19, přičemž dva z nich jsou napojeni na umělou plicní ventilaci.

Šest pacientů s covid-19 leží ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) na Karlově náměstí. Podle mluvčí Marie Heřmánkové nemocnice zatím speciální lůžka pro nakažené nevyhrazuje.

Počty pozitivních pacientů mají v tuto chvíli určitou vzrůstající tendenci, ale zatím se nejedná o žádná dramatická navýšení
mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek

„Pacienta, jehož stav vyžaduje přijetí k hospitalizaci a současně vykazuje známky možné nákazy covid-19, otestujeme. Do hodiny máme výsledky, a podle nich jej umístíme na příslušné oddělení podle jeho diagnózy,” dodala.

Počty nakažených rostou napříč republikou

Domácí

Mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek konstatoval, že v Krči je nyní hospitalizováno 14 pacientů s covid-19, přičemž tři z nich jsou kvůli těžšímu průběhu na ARO.

„K dispozici máme nyní sedm ventilovaných lůžek v rámci oddělení ARO a přibližně 18 lůžek na plicní klinice, která jsou určena pro pozitivní pacienty,” dodal.

Nový semafor: Oranžová je už v šesti regionech

Domácí

„Můžeme potvrdit, že počty pozitivních pacientů mají v tuto chvíli určitou vzrůstající tendenci, ale zatím se nejedná o žádná dramatická navýšení,” dodal Sulek.

Podobně klidná situace je i v dalších regionech. „Ve srovnání se situací na jaře je výrazně nižší proporce osob s nutností hospitalizace a jednoznačně převažují případy s příznaky mírné respirační infekce nebo zcela bezpříznakové,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Ze 41 hospitalizovaných v kraji je osm ve vážném stavu, 12 ve středně těžkém, 21 případů je lehkých a dva jsou bezpříznakové.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám