Hlavní obsah

Hodinu mu nebilo srdce. Lékařům z VFN se muže podařilo zachránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze dokázali i po hodinové zástavě srdce přivést pacienta zpět k životu. Jde o výjimečnou věc a podle lékařů se podařila díky novému postupu, na kterém spolupracují s pražskou záchrannou službou. Zvyšuje se díky tomu podíl lidí, kteří jsou sice ve vážném stavu, ale srdeční zástavu nakonec přežijí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Před 10 až 15 lety by takoví pacienti neměli šanci přežít,“ řekl primář II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN Jan Bělohlávek.

Přibližně před měsícem přivezli k němu na kliniku cizince, který nečekaně zkolaboval na kongresu v Praze. Srdce se mu zastavilo na víc než hodinu. Zákrok přežil a propuštěn byl bez vážných komplikací.

U podobných případů museli záchranáři dříve po neúspěšné resuscitaci prohlásit pacienta za mrtvého. Teď se postupuje jinak.

Narodil se ve 23. týdnu, vážil půl kila. I díky speciálnímu lůžku dnes nemá 4měsíční Vašík žádné potíže

Děti

Záchranáři mají auta vybavená resuscitačními pumpami, které pacienta oživují i během převozu do kardiocentra, kde ho převezmou lékaři do péče a co nejrychleji odstraní příčiny srdeční zástavy.

Díky tomu se daří zachránit i ty, kteří mají zástavu několik desítek minut. Podle studie lékařů z VFN přežije po invazivním zákroku v nemocnici po téměř hodinové zástavě třetina pacientů. Dřív by se k lékařům takoví pacienti ani nedostali.

Zdravý. Přesto zkolaboval

Ročně má v Česku srdeční zástavu šest až sedm tisíc lidí. Jen v Praze jsou to dva případy denně.

Stále častěji jde o lidi v produktivním věku, kterých se problémy s resuscitací týkají především. Žádné zdravotní problémy předtím neměli, nemuseli být ani kuřáky – a nečekaně zkolabovali.

„Epidemiologicky vidíme častěji mladší pacienty,“ potvrdil kardiolog Bělohlávek. „Důvody jsou dva. Dřív jsme ty pacienty neviděli, nedostali se do nemocnice. Druhá věc je, že fatální komplikace nejčastěji ischemické choroby srdeční se dostávají do nižších ročníků,“ vysvětlil.

To je případ i Jaroslava Pěkného, kterého srdeční zástava zasáhla po tréninku v boxu.

„Skončil jsem na boxu po hodině tréninku, pak jsme si povídali s trenérem a v tu chvíli jsem odpadl,“ popsal muž redakci.

Srdce se mi zastavilo na 13 minut a pomoc mu přivolal trenér, který stál vedle něj.

Po týdnu komplexní péče ho z nemocnice propustili, docházel pak na pravidelné rehabilitace a vyšetření. Na rozdíl od řady jiných neměl ani následné komplikace, které lidé po infarktu nebo srdečním selhání mají. Často jde o pohybové problémy i omezenou výkonnost.

Podle lékařů je důležité, aby lidé začali s resuscitací sami, než přijede záchranka. Nový postup se už využívá v Praze. Lékaři doufají, že se rozšíří i do dalších měst, kde jsou specializovaná kardiocentra. Po republice je vysoce specializovaných kardiocenter 18.

Nemoci oběhové soustavy jsou nejčastějších příčinou úmrtí v Česku. Předloni na problémy se srdcem nebo cévami zemřelo 47 873 Čechů.

Širší futra, bytelný operační stůl. XXL klinika v Praze zvládne i 300kilové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám