Hlavní obsah

Širší futra, bytelný operační stůl. XXL klinika v Praze zvládne i 300kilové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejbližších týdnech začne velká modernizace XXL kliniky v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, kam jsou přijímáni do péče extrémně obézní pacienti. Postele i operační stoly nejsou na dvouset- nebo třísetkilové váhy připravené. To se od příštího roku změní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Budeme dělat metabolickou JIP pro těžké stavy u extrémně obézních pacientů. Máme těžké operační stoly, pacienty musíme operovat přesto, že váží 300 kilo,“ přiblížil Právu ředitel VFN David Feltl.

Bez potřebného vybavení je to ale pro sestry i lékaře těžké. Zvlášť když musejí pacienta polohovat nebo mu ošetřit proleženiny. Kolikrát bylo nutné srazit k sobě i dvě postele, jednolůžka na obézního pacienta nestačila. V jednom případě se dokonce stalo, že sanitka nezvládla převézt pacienta do nemocnice, nosnost vozu to nevydržela.

Nutriční terapeuti a rehabilitace

To se ale mění. „Máme XXL sanitku s hydraulikou, těžké postele, těžké operační stoly, metabolickou JIP i rozbourané dveře, aby se tam dalo projet s postelí,“ dodal ředitel.

Do nové kliniky by se mohli první nemocní pacienti podívat už koncem roku. „O pacienta, který má přes 300 kilo a je těžce nemocný, jsme schopni se postarat,“ doplnil Feltl.

Proti obezitě hrou. Děti dostanou fitness náramky

Domácí

K ruce budou pacientům v těžkém stavu i nutriční terapeuti nebo rehabilitace. Kapacita ale nebude neomezená, péče o extrémně obézní pacienty zpravidla trvá déle než u jiných pacientů a je náročnější, což zohledňují i pojišťovny.

Dosavadní pracoviště bylo přesunuto do jiných budov VFN. „Chod kliniky tedy není zásadně ovlivněn, péče pro pacienty zůstává stejná,“ dodala za nemocnici Martina Voráčková.

Koncem roku otevře jedna z největších českých nemocnic také novou geriatrickou kliniku na Strahově. V plánu je také vznik psychiatrického stacionáře, kam by pacienti docházeli přes den a jinak se léčili doma.

Hlavní důvody, proč se přejídáme

Zdraví

Jak ochránit děti před obezitou

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám