Hlavní obsah

Hasiči vyrazili na pomoc do Řecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivín

Jen pár hodin poté, co Řecko využilo nabídku na pomoc českých hasičů, sestavil Hasičský záchranný sbor skupinu hasičů s technikou, která v úterý před čtrnáctou hodinou vyrazila na 1800 kilometrů dlouhou cestu na Balkán.

Hasičský záchranný sbor České republikyVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Skupinu dostal na povel zkušený hasič Jiří Němčík. „Právě jsem se vrátil z dovolené. Ale ne, v Řecku jsem nebyl,“ pousmál se při dotazu, zda náhodou nebyly cílem jeho dovolené řecké pláže.

Řecko ovšem zná, i tamější požáry. Ví, že je čeká složitý úkol. „Máme už nějaké zkušenosti z pomoci při hašení v Řecku před dvěma lety i z loňského nasazení v Českém Švýcarsku, kde jsem měl možnost akci několik dnů velet, “ uvedl velitel skupiny. Na rozdíl od pomoci před dvěma lety, tentokrát míří do Řecka i velkoobjemové cisterny, které na hašení vezou osm až devět kubíků vody.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Velitel pozemního modulu hasičů Jiří Němčík

Skupina se zformovala v krátkém čase poté, co v pondělí Řecko přijalo nabídku pomoci z České republiky. Naše země nabídla lidi i techniku k hašení ze země i ze vzduchu.

„Včera (v pondělí) byla naše nabídka řeckou stranou přijata. V noci se rozběhla příprava. Tady v Podivíně se zformovala skupina, která vyráží na cestu do Řecka. Tvoří ji čtyřiašedesát příslušníků Hasičského záchranného sboru a kolegů záchranářů,“ uvedl náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky Petr Ošlejšek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči se chystají k odjezdu do Řecka

Druhou část pomoci Řecku tvoří vrtulník systému leteckého hašení ministerstva zemědělství. Kromě vrtulníku a jeho posádky do druhé skupiny patří hasiči, kteří budou mít na starost komunikaci s řeckými veliteli hasebních prací.

Trasa konvoje vede přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko do Řecka. „Na cestě budou mít jednu šesti až osmihodinovou přestávku, vyjde to asi někde kolem Sofie. Pak už jedou přímo do Řecka. Působit by měli někde kolem města Alexandropolis, které je přímo ohroženo lesním požárem,“ uvedl Ošlejšek. Vrtulník Black Hawk by pak měl operovat z letiště u Atén.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Konvoj hasičů míří po dálnici D2 u Ladné na Břeclavsku do Řecka

Němčík povede tým, sestavený z hasičů z celé země, doplněný o skupinu sedmi pražských záchranářů. Obě složky byly spolu na jedné zahraniční akci naposledy před pětatřiceti lety v roce 1988 v Arménii.

Požáry sužují Řecko celé léto, nový požár se v noci z neděle na pondělí rozhořel v oblasti Bojótie západně od Atén, Řekové požádali v pondělí odpoledne o pomoc. Nejkritičtější je nyní situace v přístavu Alexandropoli, kde se kvůli blížícím se plamenům muselo v noci na úterý evakuovat přes 200 pacientů z tamní nemocnice.

Během tří dnů shořelo v Řecku území velké jako Praha. Z předměstí Atén evakuují tisíce lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám