Hlavní obsah

Během tří dnů shořelo v Řecku území velké jako Praha. Z předměstí Atén evakuují tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řecké úřady nařídily evakuaci tisíců obyvatel na předměstí Atén, píše AFP. Podle agentury se k obydlené části jedné z obcí přiblížil požár. V celém Řecku do soboty už shořelo území o rozloze 435 kilometrů čtverečních, což je rozloha srovnatelná s Prahou.

Požár už se blíží k předměstí AténVideo: Reuters

 
Článek

Evakuace se podle odhadů v nejbližších hodinách může týkat desítek tisíc lidí. Do obydlené části obce Ano Liosia v aténské aglomeraci už vtrhly plameny a podle očitých svědků už hoří první domy.

Do Řecka míří nová pomoc z Chorvatska, Německa a Švédska. Do Řecka se dnes odpoledne vydala i výprava českých hasičů, kteří nasadí v zemi i  vrtulník Black Hawk. Pomáhat by měli v okolí města Alexandrupoli. Server Deutsche Welle píše o nebezpečném šíření lesních požárů ve dvou vesnicích severně od Atén.

Podle odpoledního prohlášení hasičů dnes v zemi vypuklo 65 lesních požárů. Za nejvážnější označili situaci v Attice, tedy v oblasti kolem hlavního města Atén, a také na severovýchodě země u řeky Evros.

Řecko letos sužuje vůbec nejdelší vlna veder v historii měření. Ta vedla k celé sérií lesních požárů. Největší škody zatím hlásí severovýchod země, kde ve městě Alexandrupoli musela být evakuována nemocnice.

Meteorologická služba v úterý podle webu ekathimerini uvedla, že v Řecku za uplynulé tři dny shořelo na 40 tisíc hektarů porostu, přičemž 38 tisíc hektarů vzplálo v Evrosu, 1200 hektarů v Rodopi na severu země, 800 hektarů na ostrově Kythnos v Kykladském souostroví a 500 hektarů kolem města Psachna na ostrově Evia. Celkově jde o území okolo 435 kilometrů čtverečních, což je rozloha srovnatelná s Prahou.

Ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou byl na žádost řecké civilní ochrany aktivován Copernicus, program EU pro pozorování Země, kvůli monitorování situace v oblastech postižených požáry.

Na hranici s Tureckem hasiči v úterý nalezli těla 18 uhořelých lidí. Úřady se domnívají, že se jedná o migranty. Od pondělí v souvislosti s požáry zahynulo 20 lidí.

FOTO: Boj s požáry v Řecku neustává. Práci hasičů komplikuje silný vítr

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám