Hlavní obsah

Gigafactory v Líních u Plzně: Volkswagen slaví, obyvatelé mají obavy

Plzeň

Obávají se nadměrné dopravy, ztráty bezpečnosti i enormní zátěže na krajinu. Tak se vyjádřili někteří obyvatelé z okolí bývalého armádního letiště v Líních u Plzně, kde má vyrůst obří továrna na baterie do elektroaut. Záměr kritizují také starostové dotčených obcí, piloti a aerokluby. Výtky mají rovněž zástupci Plzně a hejtmanství.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Líně

Článek

Projekt, o nějž projevil zájem koncern Volkswagen, nabral rychlý spád. Ve středu ho podpořila vláda a označila ho za klíčový pro Českou republiku. „Ten prostor nechceme pro jakoukoli investici, ale pro tuto konkrétní,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Gigafactory má vyrůst mezi Líněmi a Dobřany na ploše zhruba 400 hektarů. Podle plánu tady zaměstnání najde až 4000 lidí. Definitivní slovo ze strany Volkswagenu padne do konce roku. Nicméně zástupci Škody Auto, která do koncernu patří a jež by se stala významným odběratelem baterií, byli ze středečního rozhodnutí velmi potěšeni. „Gigafactory v České republice by byla skvělou cestou, jak podpořit transformaci průmyslových technologií a pracovní síly. Vznikla by zde perspektivní pracovní místa,“ konstatoval člen představenstva Škody Auto Martin Jahn.

Ať je gigafactory tam, kde o ni stojí, říkají místní

Nadšení už ale nesdílejí tamější obyvatelé, které redakce Práva oslovila. „Ruch z letiště mi nevadí. Ale mít skoro za barákem sjezd z dálnice, kudy budou jezdit auta i kamiony do továrny, si nedokážu představit. Žijeme spokojeně na venkově, kvůli tomu jsme se sem z města přestěhovali,“ uvedl Lukáš Matoušek z Nové Vsi.

Pochybuje navíc, že všichni pracovníci budou vysoce kvalifikovaní. „Ani nevím, kde vezmou čtyři tisíce lidí, když má kraj nízkou nezaměstnanost,“ zdůraznil Matoušek.

Shodně situaci zhodnotil Jakub Vilingr z Líní. „Ať je gigafactory v jiné lokalitě, kde o ni stojí. Letiště není žádný nevyužívaný brownfield, ale plocha sloužící letecké záchrance, složkám integrovaného záchranného systému i aeroklubům,“ vyjmenoval Vilingr. Obává se přílivu 4000 zaměstnanců a zvýšení kriminality. „Nemluvě o dopadu na krajinu, vždyť zdroj vody by se tam musel táhnout asi osm kilometrů,“ zlobil se Viling, jenž stejně jako více než 10 tisíc lidí podepsal petici proti výstavbě obří továrny.

Starostové z okolí letiště Líně u Plzně věří, že průmyslová zóna nebude

Domácí

Iniciativu vyvinuli také piloti a zástupci aeroklubů, kteří nedávno předali managementu Volkswagenu otevřený dopis, kde žádali o zachování letiště. „Zatím jsme nedostali odpověď. Co se týče středečního rozhodnutí, vláda pravděpodobně nerespektuje vyjádření armády a snaží se vyměnit bezpečnost státu za peníze,“ míní zástupce škol, aeroklubů a pilotů Michal Švihla.

Poukázal též na špatnou komunikaci, na níž si od začátku stěžovali i starostové. Ti v pátek zamíří na ministerstvo průmyslu a obchodu, kde je schůzka pracovní skupiny ke gigafactory. „Budeme požadovat, aby se uskutečnilo jednání se všemi dotčenými obcemi a obyvateli. Ať experti projekt kompletně představí a seznámí nás se všemi jeho dopady,“ požaduje starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

Babiš: Zrušení letiště Líně je vládní „gigatunel“

Domácí

On a jeho kolegové z Nové Vsi, Zbůchu, Líní a Chotěšova chtějí, aby průmyslový park buď vůbec nevznikl, nebo se jeho plocha výrazně zmenšila. Obce mají v lokalitě dvě pětiny pozemků, jež jsou klíčové. Asi patnáct procent plochy vlastní město Plzeň.

Jeho primátor Roman Zarzycký (ANO) je vůči projektu velmi kritický. „Podporuji zachování letiště. Dokud neuvidím veškeré dopady výstavby na region, nebudu s továrnou souhlasit. Nenecháme si od vlády nic diktovat,“ podotkl.

Vadí mu také, že armáda stále nezveřejnila, zda letiště potřebuje jako záložní, či nikoliv. Dokument byl totiž v tajném režimu. „Dokud nebudeme znát stanovisko armády, odmítám se na čemkoliv podílet,“ dodal. Obdobně se vyjádřil i plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Mluvčí ministerstva obrany i armády ve čtvrtek nechtěli věc vůbec komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám